EğitimSıvı Ölçü Birimleri Nelerdir? Sıralaması Ve Kısaltmaları

Sıvı Ölçü Birimleri Nelerdir? Sıralaması Ve Kısaltmaları

10.02.2022 - 01:39 | Son Güncellenme:

Günümüzde kullanılmakta olan çeşitli sıvı ölçme birimleri bulunmaktadır. Sıvı ölçü birimlerinin neler olduğu ise oldukça fazla araştırılmaktadır. Sıvı ölçü birimleri nelerdir? Sıralaması ve kısaltmaları nelerdir? Sıvı ölçü birimlerinin neler olduğu ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Sıvı Ölçü Birimleri Nelerdir Sıralaması Ve Kısaltmaları

Sıvı ölçü birimleri günlük hayat içerisinde oldukça fazla ihtiyaç duyulan ve kullanılan ölçüler olarak bilinmektedir. Sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılmaktadır. Ancak litrenin de alt ve üst katlarının bulunduğunu söylemek mümkündür. Sıvı ölçü birimlerinin 10'ar 10'ar büyüyerek 10'ar 10'ar küçüldükleri de ifade edilebilir. 

Haberin Devamı

 Sıvı Ölçü Birimleri Nelerdir?

 Sıvı ölçü birimleri günümüzde en fazla kullanılmakta olan ölçüler arasında yer almaktadır. Sıvı ölçme birimi olarak ise litre kullanıldığını söylemek mümkündür. Litrenin ise ast ve üst katlarının bulunduğu ifade edilebilir. Sıvıların miktarları hacim birimi ile ölçülmektedir. Sıvı ölçü birimi olarak ise litre ve metreküp terimlerinin kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. 

 Sıvı ölçü birimleri litre ve metreküp olarak ifade edilebilmektedir. Sıvı olan maddelerin hacimlerinin ölçülmesi için ise kullanılan birim litre veya galon olarak bilinmektedir. Sıvı ölçü birimleri hayatın birçok alanında kullanılmakta olan bir ölçü birimi olarak ifade edilebilmektedir. 

 Sıvı ölçü birimleri ise sırasıyla;

Haberin Devamı

Milillitre

Santilitre

Desilitre

Dekalitre

Hektolitre olarak ifade edilebilmektedir. Ancak sıvıların ölçülmesinde sıklıkla litre kullanıldığını söylemek de mümkün olmaktadır. Sıvı ölçüsünün temel birimi “litre” dir ve “lt” ile gösterildiği ifade edilebilir.

Sıvı Ölçü Birimleri Sıralaması ve Kısaltmaları

 Sıvı ölçü birimleri olarak litre ve metreküp terimleri kullanılmaktadır. Günümüzde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılsa bile aynı zamanda alt ve üst birimleri de yer almaktadır. Litrenin katları dekalitre, hektolitre, kilolitre olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda litrenin askatları ise desilitre olarak bilinmektedir. Bir sıvı ölçüsünün birimini bir alt birime çevirmek için 10 ile çarpılması gerekmektedir. Bir üst birime çevirirken de 10' a bölünmesi gerekmektedir. 

Litrenin Üst Katları: Kilolitre, hektolitre, dekalitre olarak ifade edilebilir.

Litrenin Ast Katları: Desilitre, santilitre, mililitre olarak ifade edilebilir. 

Sıvı ölçü birimi olarak 1 litre;

0.001 metreküp (m³)

1 desimetreküp (dm³)

1000 santimetreküp (cm³) olarak da ifade edilebilir.

Sıvı ölçü birimi olarak bilinmekte olan litrenin kısaltması ''l'' ile gösterilmektedir. Litreden küçük olan ölçüler santilitre (cl) ve mililitre (ml) olarak ifade edilmektedir. Litrenin katları ise dekalitre (dal), hektolitre (hl) ve kilolitre (kl) ile gösterilmektedir. 

Haberin Devamı