25.07.2024 - 20:09 | Son Güncellenme:
Üniversiteler arasında sağlıklı seçim yapabilmek için adayların, dünya ve Türkiye üniversite sıralamalarını inceleyerek tercih listelerini düzenlemesi yararlı olur. Dünya ve Türkiye üniversite sıralamaları yapan kurumlar ayrıca bilim alanı sıralamaları da yapmaktadır. Bu sıralamaları inceleyen adaylar tüm üniversitelerimizin dünyada ve Türkiye’de kaçıncı sırada olduklarını kolayca belirleyebilir.
Üniversite sıralamaları yüksek öğretimle ilgili tüm kişi ve kurumlar için önem taşır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yabancı ülkelerdeki üniversitelerde eğitim gören T.C. uyruklu öğrencilerin yurt içindeki üniversitelere yatay geçiş yapabilmeleri için geldikleri yabancı üniversitelerin ilk 400’de olmalarını istemektedir. Adayların mezun olacakları üniversitelerin dünya ve Türkiye sıralamalarındaki yerleri, mezun olduktan sonra kendilerine uygun işlere girmelerini de kolaylaştıracaktır.
Bilim alanı da önemli
Bölüm tercihleri de en az üniversite tercihi kadar önemlidir. Adayların, ilgilendikleri üniversiteler arasında sağlıklı bir tercih listesi yapabilmek için dünya bilim alanı sıralamalarından da yararlanmaları gerekir. Çünkü bazı üniversiteler dünya genel sıralamasında üst sıralarda olsa bile adayın ilgilendiği bölüm, bilim alanı sıralamalarında çok gerilerde olabilir. Bu nedenle adaylar, üniversitelerin dünya ve Türkiye genel sıralamalarındaki yerleri ile bilim alanı sıralamalarındaki yerlerini de detaylı olarak incelemelidir.
Dünya sıralamalarından; URAP, ARWU, NTU, LEIDEN ve SCIMAGO adlı 5 kurum üniversiteleri, akademik performanslarına (yayın atıf vb.) göre sıralamaktadır. THE, QS ve US NEWS&WORLD REPORT adlı sıralamalar ise anket sonuçları ve üniversitelerden aldıkları verileri kullanmaktadır. WEBOMETRICS, RUR ve CWUR Adaylara yardımcı olabilecek diğer sıralama kurumlarıdır.
Adaylar URAP dünya ve bilim alanı sıralamaları ile 11 dünya sıralamasında Türk üniversitelerinin dorumunu veren URAP raporuna https://newtr.urapcenter.org/ adresinden ulaşabilir.
YKS tercihleri yeniliklerle başladı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıl YKS’de bir dizi yenilik getirdi. Bazı programlar kapatılırken istihdama yönelik programlar açıldı. Öne çıkanlar şöyle:
■ Üniversitelerdeki program kalitesini artırmak amacıyla devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatıldı. Bu programların yaklaşık 80 bin kontenjanı vardı. Kapatılan programların kontenjanlarının açılan istihdam odaklı yeni programlara tanındığını açıklayan YÖK Başkanı Erol Özvar, vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edileceğini, üniversitelerin gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını beklediklerini söyledi.
■ 2024-2025 eğitim-öğretim yılında, 20 üniversitede yazılım ve yapay zekâ alanında 51’i ön lisans ve 20’si lisans olmak üzere toplam 71 yeni program açıldı.
■ Bu yıl ilk kez kılavuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu yer alıyor. YÖK, Avrupa Yükseköğretim Alanı (AYA) ile uyum çalışmaları kapsamında 23 Aralık 2021 tarihinden itibaren gerekli şartları sağlayan yükseköğretim programlarına mezuniyet belgelerinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu kullanım hakkı veriyor. 109 üniversitenin 894’ü lisans ve 4’ü ön lisans olmak üzere toplam 898 program, 2024 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda ilk defa TYÇ Logosu kullanacak. TYÇ logosu, diplomaların yurt dışında daha hızlı tanınmasına ve istihdam imkânlarını artırmasına olanak sağlarken, yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı doğrudan tanınmasında, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde de kolaylık sağlıyor.
■ 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren yükseköğretim kurumları bünyesindeki “çocuk gelişimi”, “felsefe”, “sosyoloji”, “tarih” ve “Türk dili edebiyatı” açıköğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunlarının ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilmelerine karar verildi.