23.03.2021 - 15:36 | Son Güncellenme:
Kültürümüzde, eski zamanlardan beri kullanılmakta olan müzik aletlerinden biri de sipsidir. Sipsi, Isparta ve Burdur başta olmak üzere Denizli’ye kadar olan bölgede yoğun olarak kullanılmakta olan yöresel bir müzik aletiydi. Dolayısıyla kültürümüz içerisinde büyük öneme sahiptir.
Sipsi Nedir?
Sipsi, Türk halk müziği çalgısıdır. Nefesli çalgılar grubuna aittir. Görünüşünü kavala ya da neye benzetebiliriz. Bu müzik aleti, Teke yöresi gurbet havası açışlarında sık şekilde duyulmaktaydı. Sipsiyi çalmak için üst kısmında bulunan bölgeye havaya üflemek ve deliklere parmakları yerleştirerek çeşitli notaları çıkarmak gerekiyordu. Kavala benzer bir çalınma şekli bulunmaktaydı.
Sipsi Özellikleri Nelerdir?
Sipsi, 15 ila 25 santim uzunluğunda olan ince bir kamıştan yapılmaktaydı. Tek parçalı veya iki parçalı olarak yapılabiliyordu. Ama daha çok iki parçalı hali yaygındı. Sesin çıkmış olduğu ağız kısmına cukcuk, gövde kısmına ise gödlek ismi verilmişti. Çeşitli maddelerden üretilebiliyordu. Kartalın kanat kemiğinden, söğüt dallarından ya da çam dallarının filizlerinden bu müzik aletini üretmek mümkündü.