29.03.2021 - 16:07 | Son Güncellenme:
Sessel yineleme Türkçenin önemli konularından bir tanesidir. Anlatımın anlaşılır ve güzel bir şekilde ifade edilmesinin sağlanması amacı ile kullanılmaktadır. Sessel yineleme yöntemi ile hikaye, roman ve öyküler çok daha zengin bir anlatım ile anlatılabilmektedir.
Sessel Yineleme Nedir?
Sessel yineleme de kelimelerde bulunan seslerin yinelenmesi şeklinde olmaktadır. Burada kelimenin doğrudan yinelenmesi değil seslerin tekrar edilmesi gerekmektedir. Sessel yineleme de heceler tekrarlanarak vurgu yapılmaktadır. Akar, coşar, yatar gibi heceler bir şiirde müzikalliğe vurgu yapar ve şiirin etkisinin artmasına neden olur. Bu şekilde anlatım çok daha zengin bir hal almaktadır.
Sessel Yinelemenin kullanılmış olduğu anlatım şekillerinde akıcılık çok daha iyi bir şekilde sağlanmaktadır.
Sessel Yineleme Örnekleri Nelerdir?
Özellikle paragraflarda sessel yineleme ile ilgili sorular ile öğrenciler karşılaşabilmektedir. Yineleme ile sessel yineleme terimleri sürekli olarak birbirine karıştırılmaktadır. Yinelemede kelimelerin tekrar etmesi durumu vardır. Ancak sessel yineleme de sesler tekrar edilmektedir. Bu ikisinin birbirine karıştırılmaması oldukça önemlidir.
Özellikle paragraflarda, paragrafın dikkat çekici olmasını sağlamak amacı ile sessel yineleme tekniğine sıklıkla kullanılmaktadır. Bu şekilde oluşturulmuş paragrafların akıcılığı daha fazla olduğu için daha ilgi çekici bir hal almaktadır. Bu nedenle yazarların birçoğu eserlerinde sessel yineleme tekniğinden faydalanmaktadır.
Örnekler:
Akşam olunca yalnız, mutsuz ve sensiz hissediyorum.
Karanlık gecenin ortasında, yalnızlığımda, korkaklığımda tanıdım seni.
Gündüzleri burada sofra kurulur, mutlu olunur.
Yağmur yağar, sular artar, bereket olur.
Güneş aştığında çiçekler açar, ağaçlar coşar, kuşlar öter.
Sen gelsen ne olur, gelmesen ne olur.