01.03.2021 - 01:46 | Son Güncellenme:
Canlı vücudunun en küçük yapı birimi hücrelerdir. Hücrelerin içinde de birçok farklı yapı bulunur. Hayvan hücresi ile bir bitki hücresi birbirinden farklılık gösterebilir. Hayvan hücresi içinde bulunan bazı yapılar bitki hücresinde bulunmazken, tam tersi de söz konusudur. Hücre içi yapılardan biri de sentromerlerdir.
Sentromer Nedir?
Hücre bölünmesi esnasında kardeş kromatitlerin ayrılması için mitotik iğ liflerinin bağlanmasının sağlandığı kromozomlar üzerinde yer alan noktalara verilen isimdir. Bir hücre kendisini tekrardan üretmek istediğinde yavru olan hücrenin ana hücre DNA’sını tam olarak tamamlayabilmek için öncelikli olarak kromozomlarının hepsinin bir tam kopyasını yapmak zorundadır.
Tüm kromozomların her birinin iki kopyası, her yavru hücreye kopya gidebilecek şekilde ayrılana dek genel olarak birbirine yapışmış olarak kalırlar. Bu iki kopyanın birbirlerine yapışmış oldukları bu hale kardeş kromatitler denilir. Kardeş kromatitlerin ayrılabilmesi için mitotik liflerin bağlanmasının gerçekleştiği yer sentromerlerdir.
Sentromer Bölünmesi ve Ayrılması Hangi Evrede Gerçekleşir?
Hücrelerin büyüyüp çoğalması için mutlaka hücre bölünmesi gerekmektedir. Hücre bölünmesinden ana bir hücre iye bölünür. Ortaya çıkan iki yeni hücreye de yavru denilir. Her yavru hücrenin hayatta kalabilmesi için ebeveyn olan hücrelerin her bir tanesinin kromozomlarının kopyalanması önemlidir.
İki kopya hücre birbirine yapışarak kardeş kromatitleri oluşturur. Kromozomun sentromerleri birer birer kardeş kromatitlere bağlanır ve bunları hücrenin iki zıt ucuna çekerek mitotik iğ lifleri için bağlanma yerini oluşturur. Sentromer bölünmesi ve ayrılması Mayoz 1’in anafaz 1 evresinde, Mayoz 2’nin anafaz 2 evresinde gerçekleşir.