EğitimŞema Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Psikolojide Şema Kavramı Nedir?

Şema Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Psikolojide Şema Kavramı Nedir?

14.04.2022 - 17:15 | Son Güncellenme:

Amacına uygun olarak Türkçede en çok kullanılan kelimelerden biri şemadır. Özellikle hem eğitimde hem de günlük yaşamda yaygın olarak değerlendirilir. Peki, Şema nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Psikolojide şema kavramı nedir detayları ile derledik.

Şema Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Psikolojide Şema Kavramı Nedir

Şema kelimesi taşıdığı anlam üzerinden birçok yerde kullanılır. Aynı zamanda psikoloji üzerinden de ele alındığını ifade etmek mümkün. Tabii bunun yanı sıra eğitim ile beraber günlük hayatta birçok farklı alanında cümlede değerlendirilir.

Şema Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Türk Dil Kurumu üzerinden değişik biçimlerde ele alınması ile beraber şema kelimesi kullanılır.

- Bir araç veya alet ve benzeri gibi durumların ana çizgilerini göstermiş olan çizim
- Bir edebiyat eseri ile beraber bir tasarının planı

Bu şekilde değişik anlamları ile birlikte günlük hayatta kullanılır. Genelde ortak bir türlü taşıdığı anlam ile farklı alanlar için önemli bir yere sahiptir.

Psikolojide Şema Kavramı Nedir?

Şema kelimesi aynı zamanda psikoloji üzerinden ele alınan anlamı ile birlikte değerlendirilir. Çocukluk ile beraber sonraki zamanlarda ortaya çıkan olumlu veya olumsuz, uyumlu veya uyumsuz olarak nitelenmiş olan yapılardır. Özellikle herhangi bir durum karşısında şema ile beraber bilgiler geri çağırılır. Sonuç olarak bireyin algılama, değerlendirme ve bellek süreçleri bu açıdan ele alınır. O yüzden psikolojik açıdan kişinin yaşamış olduğu duruma bağlı olarak şema önemli bir yere sahiptir.

 

Yazarlar