EğitimŞehir Nedir? Tarihte Şehirler İlk Olarak Nasıl Oluşmuştur?

Şehir Nedir? Tarihte Şehirler İlk Olarak Nasıl Oluşmuştur?

28.03.2021 - 19:39 | Son Güncellenme:

Şehir ve kent kelimeleri günlük hayatta çok sık kullanılsa da anlamı pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Farsçadan dilimize girmiş olan şehir Latince kökenlidir ve şehirlerin kuruluşu çok eskiye dayanmaktadır. Peki şehir nedir? Tarihte şehirler ilk olarak nasıl oluşmuştur? Sizlere tarihte kurulan ilk şehirler hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Şehir Nedir Tarihte Şehirler İlk Olarak Nasıl Oluşmuştur

Şehir kelimesi Latinceden türemiş Türkçede sivil anlamına gelmektedir. Dilimize ise Farsçadan geçmiş olan şehir kelimesi önceki yıllarda cite, medine, kent gibi kelimeler ile belirtilmiştir.

Şehir Nedir?

Belirli bir plana göre hazırlanmış sınırları belli olan nüfusu 10.000 üzerinde olan, çalışan nüfusun çoğunun ticaret, sanayi ve hizmet sektöründe olduğu çok nüfuslu yerleşim merkezine şehir adı verilmektedir. Kent ve şehir kelimeleri dilimizde birbirinin yerlerine kullanılan anlamları aynı kelimelerdir.

Günümüzde şehir turizmini anlamak için sanayi devrimi sonrasında oluşan post modern şehirleri anlamak gerekir. Şehirler insanların var olduğundan beri en az beş bin yıldan beri varlığını sürdürmektedir. Latincesi Civilization kelimesinden türemiş olan şehir kelimesi dilimize sivil anlamında geçmiştir.

Tarihte Şehirler İlk Olarak Nasıl Oluşmuştur?

Şehirlerin ortaya çıkışı eski tarihlere dayanmaktadır. Uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen şehirlerin gelişmesi 19. yüzyılın başlarına kadar yavaş olmuştur. Şehirler sanayileşme süresinden sonra hızlı bir şekilde büyümeye başlamış ve çok sayıda küçük yerleşim birimleri şehirlere dönüşmüştür.

İnsanların yerleşik yaşama geçmesi ile ilk tarım toplulukları ortaya çıkmış ve birkaç yüz kişiden oluşan köylerde yaşamaya başlamışlardır. Verimli tarım alanların yer aldığı İndus, Mezopotamya, Nil veya Sarımsak Vadisi'nde ilk şehirler kurulmuştur. Burada kurulan şehirler bugünkü büyük şehirlerin de temelleri olmaktadır. İlk şehir yerleşimlerinin hepsi iklimin ılıman, su kaynaklarının bol olduğu ve tarım alanlarının verimli olduğu yerlerde kurulmuştur. Tarımsal üretimin artması da zamanla şehirler arasında oluşan ticaret faaliyetlerini gerçekleşmiştir.