EğitimSavaş çocukları için ders zili çaldı

Savaş çocukları için ders zili çaldı

29.09.2015 - 11:26 | Son Güncellenme:

Savaşta yakınlarını kaybeden, yaralanan, evleri ve iş yerleri yıkılan aileler hayata tutunmaya çalışırken, en büyük mağduriyeti ise yine çocuklar yaşıyor.

Savaş çocukları için ders zili çaldı

Savaş çocukları için ders zili çaldı

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ailelerin okul çağındaki çocukları içinde ders zili çaldı. Eğitimlerine ara vermek zorunda kalan çocuklar okullarına, öğretmenlerine kavuştu. Türkiye, Suriye krizinin başladığı 2011 yılından bu yana mültecilere yönelik kendi imkanlarıyla 7.6 milyar dolar yardım yaptı. Türkiye bu güne kadar Birleşmiş Milletler kuruluşlarından 304 milyon dolar, AB ülkelerinden ise toplamda 1.5 milyon dolarlık destek aldı.

Ülkelerindeki iç savaş ve zorlu yaşam koşullarından kaçan 2.2 milyon mülteciye ‘açık kapı politikası’ uygulayan Türkiye, eğitim konusunda da desteğini sürdürmeye devam ediyor. Türkiye’ye sığınan mültecilerin eğitim çağına gelmiş çocukları için, 10 ilde bulunan toplam 25 konteynır kent ve çadır kentin tamamında geçtiğimiz 4 yıl boyunca, öğrenciler için okullar inşa etti.

KAMPLARDA EĞİTİM
AFAD’ın son verilerine göre, geçici barınma merkezlerinde 260 bin Suriyeli konaklarken, bunların 78.425’ini okul öncesinden liseye kadar olan öğrenciler oluşturuyor. Türkiye genelinde kamplarda toplam 22 okul, bu okullarda da 1211 derslik bulunuyor. Okullarda eğitim veren öğretmen sayısı 3220 iken bunların 389’u Türk, 2831’ini ise Arap öğretmenler oluşturuyor.

Savaş çocukları için ders zili çaldı

150 BİN ÖĞRENCİ VAR
Türkiye’de kampların dışında 6-12 yaş arasında 150 bin öğrenci de eğitim-öğretimine devam ediyor. Bunlar hem Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) koordinatörlüğünde, hem de Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) oluşturduğu MEB tarafından atanmış koordinatörler eşliğinde Türkiye’de Suriyelilerin yoğun olduğu illerdeki okullarda eğitim hayatlarına devam ediyor.

YETİŞKİNLER İÇİN KURS
Sadece Suriyeli öğrencilerin eğitim alabilmesi için oluşturulan okulların yanı sıra, kamplarda aynı zamanda yetişkinler için de meslek, bilgisayar, okuma-yazma gibi kurslar yer alıyor. Bu kursları bugüne kadar 62 bin kişi tamamlarken, 14 bin kişi halen eğitim almaya devam ediyor.
Savaş çocukları için ders zili çaldı

7.6 MİLYAR DOLAR YARIM
Türkiye Suriyelilere yönelik gerçekleştirmiş olduğu yardımların tamamına yakınını kendi imkânlarıyla sağlarken, Suriye krizinin başladığı 2011 yılından bu yana Suriyelilere yönelik 7.6 milyar dolar yardım yapan Türkiye, din, dil ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Suriyelilere yönelik insani yardım faaliyetleri yürütmeye devam ediyor. Türkiye bu güne kadar Birleşmiş Milletler kuruluşlarından 304 milyon dolar, AB ülkeleriyse toplamda 1.5 milyon dolarlık destek aldı. Türkiye’nin yardımlarının içindeki, toplam uluslararası desteğin payı sadece yüzde 7. Avrupa ülkelerinin desteği ise, Türkiye’nin yaptığı yardımın içinde sadece yüzde 0.02 oranında.