EğitimŞathiye Nedir? Edebiyatta Şathiyenin Genel Özellikleri Nelerdir?

Şathiye Nedir? Edebiyatta Şathiyenin Genel Özellikleri Nelerdir?

20.05.2021 - 04:36 | Son Güncellenme:

Arapça kökenli bir kelime olan şathiye, şath sözcüğünden türetilmiştir. Şath, konuşurken ölçüyü kaçırmak ve abartılı davranmak anlamına gelir. Şathiye türündeki ilk şiirler, 11. yüzyılda kaleme alınmıştır. Daha çok Tekke şairleri tarafından yazılan bu eserlere ozanların divanlarında da yer verilmiştir. Şathiye nedir? Edebiyatta şathiyenin genel özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Şathiye Nedir Edebiyatta Şathiyenin Genel Özellikleri Nelerdir


11. Yüzyıldan itibaren şathiye yazan birçok tekke ve Divan şairi olmuştur. Bu şairler ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Yunus Emre ve Divanı
2- Kaygusuz Abdal - Saray - Name 3- Bektaşi Veli - Faydalı Öğütler
4- Azmi Baba - Divan

Şathiye Nedir?

Şathiyeler, daha çok şairin vecd halindeyken söylediği sözlerden oluşan manzum eserlerdir. Bu tür şiirlerde fenafillah, bekabillah, vahdet-i vücut ve Allah aşkı gibi temel tasavvufi konular işlenir. Bunun dışında, bezm-i alem ve harabat ehli gibi gazellerde de sıklıkla kullanılan terimler şathiyelerde de sıklıkla kullanılır

Edebiyatta Şathiyenin Genel Özellikleri Nelerdir?

1- Şathiyelerde en ciddi konular bile mizahi bir üslupla dile getirilir. Bu tür eserlerin hiciv ve hezeliyattan en önemli farkı, sadece tasavvufi konulara yer verilmesidir.

2- Şathiyelerin büyük çoğunluğu gazel şeklinde, ''aa, xa, xa'' kafiye dizilimiyle yazılır.

3- Bu tür şiirlerde Ene'l Hak inancı esastır. Bu nedenle şair, kaleme aldığı şathiyelerde Allah ile senli benli konuşabilir.

4- Tarih boyunca birçok şathiye şeriat hükümlerine aykırı kabul edilmiş ve yasaklanmıştır.

5- 15. ve 16. yüzyılda, o zamana kadar yazılmış olan şathiyeleri açıklamak için birçok risale yazılmıştır.

6- Bazı ozanlar şathiyelerini koşma ve sema kalıplarıyla yazmıştır.

7- Bazı kaynaklarda bu türdeki şiirler şathiye-i süfiyane şeklinde yazılır. Bunun en büyük nedeni, daha çok Tekke şairleri ve sufilerin bu türde eserler kaleme almasıdır.

8- Divan şairleri ve İslam kelamcılarından bazıları şathiye türünde şiirler yazılmasına karşı çıkmıştır.

9- Şathiye türündeki şiirlerde Hz. Adem ve Hz. Havva'nın cennetten kovulması geniş yer tutar. Azmi Baba bir beyti şu şekildedir: ''Sekiz cennet yaptın Adem için / Adem'i cennetten çıkardın niçin''

 

KEŞFETYENİ
Karsu anne oldu! Eşinin bebeğiyle ilk karesini paylaştı
Karsu anne oldu! Eşinin bebeğiyle ilk karesini paylaştı

Cadde | 23.04.2025 - 12:48

Ünlü şarkıcı Karsu Dönmez, dört gözle beklediği ilk bebeğine kavuştu. Şarkıcı, eşi Mike Schrama ile oğlunun birlikte yer aldığı ilk fotoğrafını sosyal medyadan takipçileriyle paylaştı.

Yazarlar