EğitimSasaniler Kimlerdir? Sasani Devleti Kuruluş Tarihi, Kurucusu Ve Özellikleri

Sasaniler Kimlerdir? Sasani Devleti Kuruluş Tarihi, Kurucusu Ve Özellikleri

26.03.2022 - 03:13 | Son Güncellenme:

Sasaniler, sıklıkla araştırılan devletlerden biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan devletler arasındadır. Bu bakımdan Sasaniler kimdir öğrenebilir ve kuruluş tarihi hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için Sasaniler kimlerdir? Sasani Devleti kuruluş tarihi, kurucusu ve özellikleri araştırarak detaylarıyla derledik.

Sasaniler Kimlerdir Sasani Devleti Kuruluş Tarihi, Kurucusu Ve Özellikleri

Sasaniler, günümüzün İran bölgesinde kurulmuş bir uygarlıktır. 1.Ardeşir tarafından kurulmuş olan bir devlettir.

Sasaniler Kimlerdir?

Sasaniler günümüzdeki İran bölgesinde imparatorluk olan kurulmuş bir uygarlıktır. Sasani devleti I.Ardeşir tarafından kurulmuş olan bir medeniyet olarak bilinir. Sasaniler İran'da önemli birçok eser ortaya koyan ve günümüzde de adından bahsettirmeye devam eden bir uygarlıktır. Geç İlkçağ olarak da bilinen Sasaniler dönemi etkili bir uygarlık olarak tarihe geçmiştir. Pers medeniyetinin temellerini oluşturmuştur ve Pers medeniyetinin tüm kültürü Sasaniler ile beraber şekillenmiştir. Sasinler bazı tarihçiler tarafından Üçüncü Pers imparatorluğu olarak da anılır.

Sasani Devleti Kuruluş Tarihi, Kurucusu ve Özellikleri

Sasaniler 264 senesinde İran coğrafyasında kurulmuş olan bir devlettir. Monarşi ile kurulmuş olan bu devletin ilk dönemi 1.Ardeşir dönemidir. 1.Ardeşir devlete 226 ile 241 yılları arasında hükmetmiştir ve sonrasında da Yezdigirt tarafından yönetilmiştir. 226 yılında kurulmuş olan Sasani İmparatorluğu 651 senesinde yıkılmıştır. Sasani devletinin iki başkenti vardır ve bunlardan ilki İstahr ikincisi ise Tizpon şehirleridir. Sasani İmparatorluğunun imparatorları 1.Ardeşir, 1.Şapur, 2.Şapur, 1.Yezdigirt, 4.Behram, 2.Yezdigirt ve 1.Hüsrevdir. 1.Ardeşir devletin kurucusudur ve Roma ile savaşmıştır.

Döneminde Mecusilik dilini resmi dil ilan etmiştir. 1.Şapur Roma ile iki kez savaşmış ve devletin 241-271 seneleri arasında hükümdarı olmuştur. 2.Şapur da Roma ile savaşmış ve galibiyet alarak devletin sınırlarını batıya doğru genişletmiştir. 1.Yezdigirt Hristiyanlar ile barış ilan etmiş ve devlete kilise inşa ettirmiştir. Daha sonra tüm kararları feshetmiş ve Hristiyanlar da zulme uğramıştır. 4.Behram döneminde Roma ile savaşılmış ve 420-438 yılları arasında hükümdarlık yapmıştır.

2.Yezdigirt 438 yılında tahta çıkmış ve Roma ile savaşarak başarı elde etmiştir. 1.Hüsrev 531 yılında tahta geçmiş ve 533 yalında Roma ile sonsuz barış anlaşması yapmıştır. 7 yıl sonra bu anlaşmayı bozmuş ve Rome ile savaşmıştır. Sasaniler Roma medeniyetini çok fazla etkilemiştir ve ordusu da bu şekilde karakterize olmuştur. Sasani imparatorluğu yıkıldıktan sonra İslam'ın yerine Zerdüştlük geçmiştir. Merkeziyetçi ir devlet olarak bilinen Sasaniler farklı ailelerden bir araya gelmiştir ve bir konfederasyon olarak kabul edilir. Devletin son yıkıcı savaşı ise Bizans devleti ile yapılmış olan savaştır.