EğitimŞartname Nedir, Nasıl Olur? Şartname Özellikleri Nelerdir?

Şartname Nedir, Nasıl Olur? Şartname Özellikleri Nelerdir?

17.09.2022 - 13:31 | Son Güncellenme:

Satın alma, kiralama ve yaptırma gibi işlemleri gerçekleştirmek için şartnameye ihtiyaç duyulmaktadır. Şartname, her iki tarafın da uymayı üstlendikleri şartları içermektedir. Peki, şartname nedir? Şartname nasıl olur? Şartname özellikleri nelerdir, sizler için merak edilen detayları derledik.

Şartname Nedir, Nasıl Olur Şartname Özellikleri Nelerdir

 Şartname, birçok alan için kullanılan resmi bir belgedir. Kamu kuruluşları ihale, satın alma ve satma faaliyetleri için belirledikleri koşulları şartnamede belirtmektedir. Eksiltme ve artırma gibi ihalelerde, şartname zorunlu tutulmaktadır. 

Haberin Devamı

 Şartname Nedir?

 Satın alma, kiralama ve satma gibi işleri gerçekleştirmek isteyen tüzel veya gerçek kişilerin düzenlediği ve iş yapan ile yaptıran arasındaki koşulları belirleyen resmi belge, şartname olarak adlandırılmaktadır. Şartname yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde düzenlenmektedir. Şartname tarafların haklarını koruma altına almaktadır.

 Şartname Nasıl Olur?

 Şartnamelerin tek bir çeşidi bulunmamakla birlikte çeşitli şartnameler usullerine uygun hazırlanmaktadır. Şartnamede yer alacak hususlar ve hükümler, tereddüde yer bırakmayacak şekilde açık ve kesin olması gerekmektedir. Şartnameye konu olan üründen beklenen performans, kullanım yeri ve amacı belirtilmektedir.

 Şartname Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Şartnamede ihtiyaç duyulan özellikler önceden tespit edilmektedir. Şartname ihtiyaca uygun olarak hazırlanmaktadır. Ödeme şartları, şartname içerisinde belirtilmekte olup daha sonra değiştirilememektedir. Şartnamenin geçerli olması için tarafların belgeyi imzalaması gerekmektedir. Şartname hazırlanırken mevcut yasadaki kanun ve esaslara uyulmak zorunda olmaktadır. Temel teşkil eden önemli bir belge olan şartname, satıcı ve alıcı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmektedir.