17.01.2022 - 15:44 | Son Güncellenme:
Şartlı tahliye, hapis cezası verilen kişinin cezaevinde kaldığı süre içerisinde iyi halli olduğunun ve topluma uyum sağlayacağının bilinmesi ile birlikte koşullu olarak salınması anlamına gelmektedir.
Şartlı Tahliye Nedir?
Hapis cezası verilen kişi cezaevinde kaldığı müddetçe iyi halli ve toplum kurallarına uyum sağladığı gerekçesi ile cezaevi dışına koşullu olarak salıverilir. Bu durum içinde cezanın kalanının özgür bir şekilde geçirilmesi için şartlı bir şekilde tahliye sağlanır. Cezaevine konulan bir kişinin cezaevi içerisinde iyi halli ve taşkınlık çıkarmadan kalması durumunda kişinin hapis cezasının kalan kısmını cezaevi dışında çekmesine karar verilir. Buna ise koşullu salıverme yani şartlı tahliye denilmektedir. Şartlı tahliye kanun nezdinde düzenlenmiştir.
Şartlı Tahliye Kimleri Kapsar?
Şartlı tahliyeden yararlanmak isteyen kişi cezaevindeki zamanını iyi halli olarak geçirmek zorundadır. Süreli hapis cezalarında cezanın infazının üçte ikisi gerçekleşmesi durumunda şartlı tahliyeye hak kazanılır. Ayrıca koşullu salıverilme süresi ise hapis cezalarında ceza süresi her ne olursa olsun en fazla 28 yıl infaz edilmek ile hak kazanılır.
Şartlı Tahliye Şartları Nelerdir?
Şartlı tahliye için en önemli kural cezanın bir kısmının cezaevinde geçirilmiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ağırlaştırılmış hapis cezalarında 30 yılı ve daha fazla ağırlaştırılmış hapis cezası ile yargılananların da 36 yılını, Müebbet hapis cezası alanlarda 24 yıl ile birden daha fazla müebbet ceza alanlar 30 yılını ile bir müebbet ile birlikte süreli hapis cezası alanlar da en fazla 30 yılını şartlı tahliye ile yararlandırırlar.