05.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYSEL BOZAN YILMAZ
AYSEL BOZAN YILMAZ- Seçimlere 10 gün kala siyasi partilerin meydanlardaki yarışı da hızlandı. Yaklaşık 6 milyon genç ilk kez oy kullanacak bu nedenle partilerin vaatleri arasında gençler ayrı bir yer tutuyor. Yine ilk ve ortaöğretimde 19 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen var.
Üniversitelerde de 8 milyona yakın öğrenci okuyor. Bu çerçeveden bakıldığında seçmenlerin büyük çoğunluğu için eğitimde yapılacaklar çok önemli. Partiler de bu nedenle hedef kitlelerinin taleplerini, eğitim vaatleri arasına almış durumda.
Biz de TBMM’de milletvekili bulunan partiler ile ittifakların yayınladığı seçim bildirgelerini ve parti programlarını inceledik.
Önceki haftalarda Ak Parti’nin ve ortak bildirge yayımlayan Millet İttifakı’nın vaatlerine yer verdik. Bugün de Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Memleket Partisi ve Zafer Partisi’nin eğitim ve gençlere dair vaatlerinde öne çıkanları derledik:
Gençlik Bakanlığı kurulacak
Çocukların sağlıklı beslenmesi için gıda bankası kurulması, müfredata afet yönetimi derslerini almayı hedefleyen Yeşil Sol Parti’nin vaatlerinin arasında şunlar öne çıkıyor:
*YÖK, Talim Terbiye ve Milli Eğitim Şûraları kaldırılacak.
*Demokratik ve kadın özgürlükçü üniversiteler için “mor seferberlik” başlatılacak.
*Bilimsel, özgür ve ana dilde eğitim sağlanacak. Zorunlu din dersi kaldırılacak.
*Öğretmen ihtiyacını belirlemek üzere eğitim fakülteleri yeniden yapılandırılacak.
*Gençlik politikalarının doğrudan gençlerin kendisi tarafından belirlenmesini ve yürütülmesini sağlamak amacıyla Gençlik Bakanlığı oluşturulacak.
*Genç işsizler için asgari temel gelir uygulaması başlatılacak.
*Doğayla uyumlu ve engelsiz okullar inşa edilecek.
İşsizlik desteği verilecek
YÖK Kanunu’nu evrensel üniversite, akademik ve idari özerklik anlayışına göre tekrar düzenlemeyi hedefleyen Memleket Partisi’nin parti programından dikkat çekenler şöyle:
*Zorunlu eğitim 2 yıl okul öncesi, 8 yıl ilköğretim ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere 14 yıl olacak. Her okulda bir öğün ücretsiz yemek verilecek. Taşımalı eğitim sona erecek. “Her köye bir okul” kurulacak.
*Karma eğitim modeli ödünsüz bir biçimde uygulanacak. Tarikatların eğitim üstünde etkili olması engellenecek.
*Tüm öğretmenler kadroya alınacak; ücretli, sözleşmeli, kadrolu ayrımına son verilecek.
*TBMM’de “Gençlik İhtisas Komisyonu” kurulacak.
*ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlarda giriş ücreti kaldırılacak.
*Üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacı çözülecek. Yurtlarda geniş bant internet altyapısı kurulacak.
*Üniversite mezunu yoksul gençlere işsizlik desteği verilecek.
Özeller kamulaştırılacak
Özel eğitim kurumlarını ve vakıf üniversitelerini kamulaştırmayı, sınavlara giriş ücretleri ile ikinci öğretim harçlarını kaldırmayı, öğrencilere ücretsiz internet hizmeti verilmesini hedefleyen Türkiye İşçi Partisi, şu vaatleri sunuyor:
*4+4+4 kesintili eğitim sistemi kesintisiz olacak. 12 yıl nitelikli, parasız, laik ve bilimsel eğitim sağlanacak.
*YÖK kaldırılacak, üniversiteler özerkleştirilecek.
*Ana dilde eğitimin önündeki engeller kaldırılacak. Tarikat yurtları kamulaştırılacak. Köy okullarının sayısı artırılacak, öğretmen atamaları yapılacak.
*Müfredatta toplumsal cinsiyet eşitliği gözetilecek.
*Üniversite şenlikleri ve gençlik festivalleri geri getirilecek.
Liyakat esas olacak
Öğretmenlerin hak ettikleri maaşa kavuşması, üniversiteye yerleşen her öğrenciye yurt olanağı sunulması gibi hedefleri olan Zafer Partisi’nin öne çıkan diğer vaatleri şöyle:
*Zorunlu temel eğitim kesintisiz 12 yıl olacak ve 5+3+4 şeklinde uygulanacak. Eğitimin ana ağırlığı mesleki ve teknik eğitime verilecek.
*Köy okulları açılacak. Taşımalı eğitim iptal edilerek köylere öğretmen atanacak. Bu nedenle ihtiyaç artacağından bütün öğretmen adayları atanacak.
*Yöneticilerin atanmasında liyakat ve kabiliyet esası getirilecek. Öğretmen alımında mülakat kaldırılacak. Bölgeler arası gelişmişlik farkları dikkate alınarak öğretmenlere “Mahrumiyet bölgesi” tazminatı ödenecek.
*Yükseköğretim kurumları bağımsız mütevelli heyetleri tarafından yönetilecek.
*Bilimsel ve teknolojik ortam tesis edilerek beyin göçünün önüne geçilecek.