23.05.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:
Sanatsal metinlerin amacı okuyucuda estekik bir zevk oluşturmaktır. Sanatsal metinlerde eser benzersiz bir dil ile işlenirken okuyucuda derin izler bırakabilmekte ve uzun süre etkisi altına alabilmektedir.
Sanatsal Metinler Nelerdir?
Sanatsal metinler sanatçının duygu ve düşüncelerini kendine özgü bir dil ile anlattığı edebi bir değeri olan ve nesillere aktarılabilen akılda kalıcı eserlerdir. Sanatsal metinlerin kapsamında birçok eser yer almaktadır. Aynı zamanda sanatsal metinler birçok türde eserde de var olan metinlerdir.
Sanatsal metinlerin en önemli özelliği duygu birliği oluşturması okuyan her kitlenin kendi bakış açısına göre bir anlam yükleme şansının bulunmasıdır. Sanatsal metinler sanatı yansıtan eserlerdir. Amaçları kimi zaman okuyucuyu etkilemek, okuyucunun fikrini değiştirmek, coşturmak, eğlendirmek olduğu gibi esas oluşturulma amaçları sanatın evrensel bir dil olduğunu ve her duygunun insana hitap ettiğini göstermektir.
Sanatsal Metinlerin Özellikleri ve Türleri Nelerdir?
Sanatsal metinler hikaye, roman, masal, destan, halk hikayesi, manzum hikaye ve mesnevi olarak kabul edilmektedir. Şiir ise coşku veren sanatsal metinler arasında incelenmektedir. Sanatsal metinler anlatmaya ve göstermeye bağlı sanatsal metinler olarak iki grupta incelenmektedir. Göstermeye bağlı sanatsal metinler arasında geleneksel tiyatro ve modern tiyatro eserleri yer almaktadır. Geleneksel tiyatro eserleri arasındaki sanatsal metinler ise karagöz, orta oyunu ve meddah yer almaktadır. Modern tiyatro içerisindeki sanatsal metinlerde ise dram, komedi ve trajedi yer almaktadır.