02.05.2023 - 15:12 | Son Güncellenme:
Said Nursi son derece parlak bir zekaya sahipti. Bu parlak zeka ilim ve iman ile birleşince on beş yıl süren medrese eğitimini üç ay da tamamladı. Bu olağanüstü gelişme ile kendini ispatlamış oldu.
Said Nursi Kimdir?
1876 yılında Bitlis’in Nurs Köyünde dünaya geldi. Üç ay içerisinde medrese eğitimini tamamlayan Said Nursi; ilmi tartışmaları kazanarak kendini ispatlamıştır. Zamanın emsalsizi anlamına gelen Bediüzzaman lakabı verilmiştir.
Said Nursi medreselerde eğitim görmüştür. Kendisinin hafızasından dolayı önceki zamanlarda Molla Said-i Meşhur şeklinde tanınırdı. Daha sonra Bediüzzaman lakabını almıştır. Öğrencilik zamanında İslami ilimlerle ilgili olan doksan kitabını ezberlemiştir.
Said Nursi Hayatı ve Ölümü Hakkında Bilgiler
Van’da kaldığı zamanlarda eğitiminin kendine ait olan bir medrese kurmuştur. Asıl hedefi ise bu uyguladığı metot ile Doğu Anadolu’da bir üniversite açmaktır. Bu üniversite içerisinde fen ilimleri ile din ilimleri birlikte öğretilecek aynı zamanda etnik dillerde serbest olacaktı. Bu üniversiteye Medresetü’z Zehra ismi vermiştir.
1900 yıllarda üniversite kurma fikri ile İstanbul’a geldi. 1909 tarihinde 31 Mart Vakası olarak anılan isyanda, isyancıları yatıştırmaya çalışmış ve isyan bittikten sonra Sait Nursi’nin olaya karıştığı iddiası ile tutuklanmıştır. Ancak mahkemesi görüldükten sonra beraat etmiştir.
Said Nursi Birinci Dünya Savaşı’nda Doğu cephesinde gönüllü milis alayı komutanı olarak hizmet vermiştir. Savaş sırasında 1916’da iki buçuk yıl Rusya’da esir olarak kalmıştır. Daha sonra Bolşevik İhtilali sırasında esaretinden kurtulmuştur.
İstanbul’a gelen Said Nursi, Mehmet Akif Ersoy’un sekreterliğinin yaptığı Darü’l-Hikmeti’l-İslamiye’de dört yıl görev yapmıştır.
1925 yılında Van’da meydana gelen Şeyh Said hareketi ile ilk önce Isparta’ya daha sonra Barla’ya gönderilmiştir. Sürgüne gönderildiği Kastamonu şehrinde eserlerini yazmaya devam etmiştir.
Said Nursi 1960 yılı 23 Mart tarihinde 82 yaşındayken Şanlıurfa’da hayatını kaybetmiştir.