11.01.2022 - 01:22 | Son Güncellenme:
Rosetta taşı ilk hiyoroglif yazıların yer aldığı bir tarihi eser olarak halen daha sergilenen bir taştır.
Rosetta Taşı Nedir?
Rosetta taşı Reşit kasabasında bulunduğu için adını rosetta alan ve yazımı yaklaşık olarak milattan önce 196 yılında olduğu tahmin edilen hiyoroglif yazının yer aldığı granit ve bazalt taşının kullanıldığı bir eser olarak bilinmektedir.
Rosetta taşı Mısır tapınağına gönderilmek üzere yazılmış üç farklı dilde yazı bulunan bir taştır. Rosetta taşı yani diğer adı ile Reşit taşı dünyada bilinen en eski çok dilli yazıt olarak tarihe geçmiştir.
Rosetta taşının ağırlığı 760 kg ve ölçüleri ise 72 cm genişliğinde olduğu bilinmektedir. Rosetta taşı üzerindeki yazıları çözmek için ise antik Yunanca kullanılarak anlaşılabilmektedir.
Rosetta taşının içerisinde yer alan konular ise Mısır kültürünü ortaya çıkardığı için Mısır bilimi adında bir bilim ortaya çıkmaktadır. Rosetta taşı günümüze kadar ulaşabilen ve geçmişte yaşanan savaşlardan zarar görmemesi için özellikle korunan bir taş olarak kalmıştır.
Rosetta taşının değeri ise gün geçtikçe artmakta ve hiyoroglif yazıların yer aldığı çok dilli ilk bulunan eser olduğu için tanınmaktadır.
Rosetta Taşı Ne Zaman Bulunmuştur?
Rosetta taşı 1799 yılında Fransız ordusunun Mısırda bulunan Reşit kasabasında yapmış olduğu kazı sonucu Fransız askeri tarafından bulunmuştur.
Kale yapımında rastlantı sonucu bulunduğu bilinen rosetta taşı üzerindeki hiyoroglif yazılar ise Mısır halkının kullandığı dile ait olduğu bilinmektedir.