24.05.2021 - 13:26 | Son Güncellenme:
Risk analizi, çalışma yapılan alanlar ilgili risk oluşturabilecek durumların ele alınmasıdır. Hangi durumlarda hangi risklerin yaşanabileceğini tespit eden bir analiz türüdür.
Risk Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Risk analizi, işyerlerinde yapılan bir analiz türüdür. İşin yürütülmesinde yer alan tüm koşullar ele alınarak, oluşabilecek risklerin olasılığı hazırlanır. Hazırlanan risk olasılığı risk analizi olarak adlandırılır. Oluşabilecek riskler nedeniyle çeşitli iş kazaları ve meslek hastalıkları oluşabilir. Risk analizi, iş kazaları ve oluşan herhangi bir meslek hastalığına karşı alınabilecek tedbirleri listeler.
Yasal mevzuatlar gereği, işyerlerinde uygulanması gereken çalışma şartları bulunur. Tüm işverenler ve hizmet veren firmalar için İSG risk analizi yapılmak zorundadır. Zorunlu risk analizi nedeniyle, çalışılan bölgelerde oluşabilecek iş kazaları olasılığı değerlendirilir ve gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Ortaya çıkabilecek herhangi bir iş kazası olasılığı, risk analiziyle belirlenir.
Risk Analizi Yöntemleri Nelerdir?
Risk analizinde kullanılan yöntemler kişilerce merak edilebiliyor. Uygulanabilecek yöntemler, kendi arasında farklı çeşitlere ayrılabiliyor. Risk analizinin yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
Fin-Kinley analiz metodu
Tehlike ve işletebilme analiz metodu
L tipi matris analiz metodu
Neden-sonuç metodu
İş güvenlik analiz metodu
Ön tehlike analiz metodu
X tipi matris analiz metodu
Hata ağacı analiz metodu
Olursa olur analiz metodu
Çalışma yapılacak olan alanlar her ne olursa olsun detaylı olarak incelenmelidir. Risk analizi yapılacak olan alanlarda oluşabilecek her iş kazası olasılığı ele alınmalıdır.