EğitimRisk Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Risk Analizi Yöntemleri Nelerdir?

Risk Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Risk Analizi Yöntemleri Nelerdir?

24.05.2021 - 13:26 | Son Güncellenme:

Risk analizi, herkesin duyduğu sözcüklerdir. Risk analizini duyan bireyler ne olduğu hakkında araştırma yaparak kendilerini geliştirmek istiyor. Risk analizinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı hakkında yapılan bazı araştırmalar bulunuyor. Risk analizi yöntemleri hakkında bireyler en doğru bilgilere ulaşmak istiyor. Risk analizi nedir, nasıl yapılır? Risk analizi yöntemleri nelerdir? Risk analiziyle alakalı sizler için merak edilen konular hakkında bilgiler derledik.

Risk Analizi Nedir, Nasıl Yapılır Risk Analizi Yöntemleri Nelerdir

 Risk analizi, çalışma yapılan alanlar ilgili risk oluşturabilecek durumların ele alınmasıdır. Hangi durumlarda hangi risklerin yaşanabileceğini tespit eden bir analiz türüdür.

Haberin Devamı

Risk Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Risk analizi, işyerlerinde yapılan bir analiz türüdür. İşin yürütülmesinde yer alan tüm koşullar ele alınarak, oluşabilecek risklerin olasılığı hazırlanır. Hazırlanan risk olasılığı risk analizi olarak adlandırılır. Oluşabilecek riskler nedeniyle çeşitli iş kazaları ve meslek hastalıkları oluşabilir. Risk analizi, iş kazaları ve oluşan herhangi bir meslek hastalığına karşı alınabilecek tedbirleri listeler.

Yasal mevzuatlar gereği, işyerlerinde uygulanması gereken çalışma şartları bulunur. Tüm işverenler ve hizmet veren firmalar için İSG risk analizi yapılmak zorundadır. Zorunlu risk analizi nedeniyle, çalışılan bölgelerde oluşabilecek iş kazaları olasılığı değerlendirilir ve gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Ortaya çıkabilecek herhangi bir iş kazası olasılığı, risk analiziyle belirlenir. 

Haberin Devamı

Risk Analizi Yöntemleri Nelerdir?

Risk analizinde kullanılan yöntemler kişilerce merak edilebiliyor. Uygulanabilecek yöntemler, kendi arasında farklı çeşitlere ayrılabiliyor. Risk analizinin yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

Fin-Kinley analiz metodu

Tehlike ve işletebilme analiz metodu

L tipi matris analiz metodu

Neden-sonuç metodu

İş güvenlik analiz metodu

Ön tehlike analiz metodu

X tipi matris analiz metodu

Hata ağacı analiz metodu

Olursa olur analiz metodu

Çalışma yapılacak olan alanlar her ne olursa olsun detaylı olarak incelenmelidir. Risk analizi yapılacak olan alanlarda oluşabilecek her iş kazası olasılığı ele alınmalıdır.