10.03.2021 - 04:27 | Son Güncellenme:
Akıllı etiketler içerisinde kodlanan verilerin radyo dalgaları sayesinde bir okuyucu tarafından tanınması sistemine RFID ismi verilmektedir. RFID sistemi, bir etiketteki verilerin bir veri tabanında saklanmasını sağlayan bir cihazın barkodlama sistemine benzer bir prensipte çalışmaktadır.
RFID Nedir?
RFID kelimesinin İngilizcesi Radio Frequency Identification şeklindedir. Türkçeye de Radyo Frekanslı Tanımlama olarak geçmiştir. Bu sistem ile canlıların ve eşyaların radyo dalgaları sayesinde tanımlanması teknolojisine verilen genel isimdir.
RFID teriminin pek çok tanımı bulunur. En yaygın kullanılan tanım ise canlıların ya da cansız varlıkların anten içerisindeki bir mikro çip sayesinde tanımlamalarının yapılmasına verilen isimdir. Anten sayesinde çipin tanım bilgisi okuyucuya rahatlıkla iletilebilmektedir. Okuyucu sayesinde RFID etiketi üzerinden alınan radyo dalgaları dijital bir bilgiye dönüştürülüp bilgisayar sistemine aktarılır.
RFId sistemi barkod varlık izleme yazılımlarını kullanmakta olan sistemlerden çok daha avantajlıdır. Çünkü RFID etiket verilerini görüş hattının dışında da kolay bir şekilde okuyabilir.
RFID Nasıl Çalışır ve Nerelerde Kullanılır?
RFID sistemi, yaklaşık 1970 yılından eri olan bir teknolojidir. Yıllar içerisinde de gelişip yenilenmiştir. İlk zamanlarda RFID oldukça pahalı bir sistemdi. Bunun yanında kurumsal uygulamalar için de yeterli değildi. Ancak RFID etiketlerinin ucuz bir şekilde üretilmesi barkod problemlerinin de ortadan kalkmasına neden olacaktır.
RFID kullanım alanları şu şekildedir;
iade kabul işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için
Stok giriş ve çıkışlarının takibi
Sevkiyatların gerçek zamanlı olarak takiplerinin yapılabilmesi
Depodan üretime kadar transferlerin hızlı bir şekilde yapılması
Toplanan siparişlerin gerçek zamanlı olarak takibinin gerçekleşmesi
Depo sayımına gerek kalmadan stokların takibinin yapılması
Bitmiş ürünlerin depo girişlerinin kontrol edilmesi
Hammadde giriş çıkışlarının kontrolü gibi alanlarda kullanılabilmektedir.