EğitimRestorasyon Nedir, Neden Yapılır? Restorasyon Teknikleri Nelerdir?

Restorasyon Nedir, Neden Yapılır? Restorasyon Teknikleri Nelerdir?

26.03.2021 - 14:58 | Son Güncellenme:

Restorasyon özellikle mimari alanda sıklıkla kullanılan bir terimdir. Tarihi ve eski binalarda en fazla kullanılan mimari uygulamalardan olan restorasyon günlük hayatta sık sık karşımıza çıkar. Peki restorasyon nedir, neden yapılır? Restorasyon teknikleri nelerdir? Restorasyon konusunda merak edilenleri derledik.

Restorasyon Nedir, Neden Yapılır Restorasyon Teknikleri Nelerdir

Restorasyon kısaca, tarihi ve eski yapılarda uygulanan yenileme ve onarma çalışmalarının bütününe verilen bir isimdir.

Restorasyon Nedir, Neden Yapılır?

Restorasyon; belirli prosedür ve kurallara uygun şekilde, eski yapılarda uygulanan yenileme işlemleri olarak tanımlanabilir. Yenileme ve koruma anlamlarına gelen restorasyon kelimesi, tarihi yapıların formunda ve yapısında herhangi bir bozulma ya da hasara yol açmamalıdır. Bu nedenle restorasyon uygulamasından önce yapılması gereken evrak işlemleri vardır. Bu durumda yapıya uygulanacak işlemlerin tam olarak belirlenmesi ve bu işlemlerin yapıda herhangi bir bozulmaya yol açmayacağı kesin olarak planlanmış olmalıdır.

Restorasyon, kültürel ve tarihi mimari eserleri her dönem ayakta tutmaya ve yaşatmaya çalışan bir mimari yenileme sürecidir. Bu süreçte yapı eksikliklerinin iyi kavranmış olması ve yapınan yenilemelerin yapının orijinalliğini bozmaması gerekir.

Tarihi eserlerin günümüze ve geleceği ulaşması için uygulanan restorasyon, yıkılma ve bozulma tehlikesi altında olan değerli yapıları koruma nedeniyle yapılır. Bu değerli eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve geçmişteki mimari akımların daha iyi incelenmesi adına restorasyon çalışmaları büyük önem taşır.

Restorasyon Teknikleri Nelerdir?

Özellikle arkeoloji ve mimari alanlarında uygulanan restorasyon, tarihi eserlerin korunmasında ve onarımında bir hayli önemlidir. Bu nedenle doğru restorasyon tekniklerinin uygulanması gereklidir.

Restorasyon teknikleri; sağlamlaştırma, tamamlama, yenileme, yeniden yapma, temizleme ve taşıma diye sıralanabilir. Restorasyon sırasında yapılara mümkün olduğunca az müdahale edilmesi istenir. Bu nedenle farklı yapılarda farklı restorasyon tekniklerini kullanmak doğru olur. Gereğinden fazla teknikle tekrar inşa edilen yapılar, tarihi eserlerde bozulmaya neden olabilir.