EğitimRene Descartes Kimdir? Kısaca Hayatı, Sözleri Ve Eserleri

Rene Descartes Kimdir? Kısaca Hayatı, Sözleri Ve Eserleri

14.02.2022 - 02:23 | Son Güncellenme:

Rene Descartes, 31 Mart 1596 yılında Descartes, 31 Mart 1596 yılında doğarak ve 11 Şubat 1650 tarihinde vefat etmiş olan Fransız Matematikçi ve aynı zamanda da filozoftur. Aynı zamanda da batının son yüzyıldaki en değerli ve en önemli düşünürleri içinde yer alır. Descartes ile skolastik düşünceden sıyrılarak modern felsefenin de başladığı düşünülür. Rene Descartes kimdir sizler için derledik.

Rene Descartes Kimdir Kısaca Hayatı, Sözleri Ve Eserleri

Descartes, 31 Mart 1596 yılında, Fransa’nın orta kesimlerindeki küçük bir kasaba olarak bilinen La Haye en Touraine’de doğdu.

Rene Descartes Kimdir?

Rene Descartes, ünlü Fransız matematikçi ve filozof aynı zamanda da bir bilim adamıdır. 1596 yılında Fransa‘nın Indre-et-Loire kentinde dünyaya gözlerini açmıştır. İlköğrenimini ise, Cizvit Kolejinde tamamlayan Descartes daha sonra üniversite öğrenimi de, Poitiers üniversitesinde bitirdi.

Yıllarca pek çok farklı ülkede kalarak önemli ve ilmi çalışmalar yaptı. Descartes, cebir ve geometri teorilerine yenilikler getirdiğinden dolayı en önemli matematikçiler arasında yer alır. Aynı zamanda felsefe alanında da çok önemli bir yere sahiptir. Felsefe alanında ise, skolastik düşünce sistemini tamamen reddederek ve "Düşünüyorum, o halde varım!" sözünün ışığında teorilerini salt akıl temeli üzerine inşa etmiştir.

Descartes Kısaca Hayat Özeti

Eğitim hayatı boyunca pek çok farklı alanda kendini geliştiren Descartes, kayıt olduğu askeri okulda tanıştığı Isaac Beeckman aracılığı ile yaratıcı yeteneğinin de farkına vardı. İnsanlığın gelişmesindeki temel bilimlerin geliştirilmesini de kendine vizyon edinen Descartes, bu alanda çalışmalarını her geçen gün daha da ilerletti. Descartes ömrü boyunca hiç evlenmedi. Ama evinde hizmetçi olarak çalışan ve aynı zamanda da birlikte yaşadığı Hollandalı Helene'den 1635 yılında “Francine” adını verdiği bir kızı oldu. Descartes’in kızı, 1640 yılında hayatını kaybetti.

Descartes Sözleri ve Eserleri

Descartes, en çok "Düşünüyorum, o halde varım!" sözüyle biliniyor. İlk felsefik çalışması ise, Compendium Musicae'dır. Ardından da Kurallar adını verdiği kitabını yazdı.