24.03.2022 - 15:35 | Son Güncellenme:
Pürinler, hem DNA hem de RNA’nın sentezi için önemli bir rol oynar. Aynı zamanda, aşırı derecede yüksek pürinler hiperürisemi ve gut da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Purin Bazları Nelerdir?
Pürin, normal bir diyetin önemli bir parçası olan yiyecek ve içeceklerde yer alan bir tür kimyasal bileşiktir. Az sayıda bulunan yiyecek, et, deniz ürünleri ile türevleri ve alkollü içecekler, özellikle de bira gibi konsantre ürünler de pürin maddesi içerir.
Pürinler Nerede Bulunur?
Purinler, herhangi bir hayvan ya da bitki hücresinin çekirdeğinde de bulunabilir. “Pürinler” ismi, azot ve karbon atomlarından meydana gelen spesifik bir molekül tipini gösterir. Aynı zamanda bu moleküller hücrelerin RNA ve DNA’sında bulunur. Genellikle et ve bunun türevlerinde yer alan pürinler, en çok böbrek, ciğer ve diğer sakatatları tüketerek vücuda alabiliriz.
Pürin Çeşitleri ve Özellikleri
Temel olarak, pürinler bütün canlıların en önemli yapı taşlarıdır. İnsan vücudunda bulunan, purinler iki farklı kategoriye ayrılabilir. Bunlar ise
Vücut tarafından üretilen endojen purinler,
Vücuda yiyecek yolu ile giren eksojen pürinlerdir.
Ekzojen pürinler, yani diğer bir ifade ile kişinin yediği pürinler, vücut tarafından metabolize edilebilir. Spesifik bir şekilde, karaciğer, ürik asit ve purinleri parçalar ismi verilen bir atık ürün üretir. Ürik asit, kan dolaşımına katılır ve daha sonra da böbrekler tarafından süzülerek idrarla atılır.
Kan dolaşımında çok fazla miktarda ürik asit birikirse, buna hiperürisemi ismi verilir. Bazı insanlarda ise, hiperürisemi böbrek taşlarına yol açabilir. Aynı zamanda gut adı verilen iltihaplı eklem hastalığına da neden olabilir. Diğer kişilerde kesinlikle yüksek bir ürik asit seviyesi semptomları bulunmaz. Aynı zamanda “asemptomatik” olarak da bilinirler.
Hiperürisemisi bulunan kişilerin düşük purin konsantrasyonu olan yiyecekleri yemeleri ve yüksek purin konsantrasyona sahip olan yiyecekleri yemeleri tavsiye edilir. Aynı zamanda, doymuş yağlar ve vücudun alkol gibi pürinleri metabolize etme kabiliyetini önleyen yiyecek ve içecekler tamamen sınırlandırılmalı ya da tamamen önlenmelidir.
Pürin seviyesi yüksekliği nedeni ile meydana gelebilecek hastalıklar;
Ürik asit atılımı bozukluğuna yol açan böbrek hastalığı,
Psöriazis,
Polisitemiler,
Doku harabiyeti,
Akut açlık,
Pernisiyöz anemi,
Von gierke hastalığı,
Lesch-Nyhan sendromu,
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi).