29.03.2021 - 13:08 | Son Güncellenme:
Plaka tanıma sistemleri, mobese ve yol kameralarından aldıkları görüntüleri işleyerek optik karakter tanıma özellikleri sayesinde plakanın üzerindeki karakterleri kısa bir süre içinde tespit ederler.
PTS Nedir?
PTS, Plaka tanıma sistemlerinin kısaltılmış hali olan PTS, aracın hem önünde hem de arkasında bulunan plakayı okuma özelliğine sahiptir. Bunun için binalara ya da yollara uygun açı ile yerleştirilen kameralardan yararlanırlar. Kameralardan gelen görüntülerde plaka net bir şekilde görülüyorsa ve plakanın koordinatları belliyse görüntü işleme yazılımları plakayı kolay bir şekilde algılar ve hem harfleri hem de rakamları rahatlıkla okuyabilir.
Plakanın koordinatlarının belirlenebilmesi için renk aralıklarının algılanması gerekir. Plaka okuma sistemleri için kullanılan kameralar IP ve analog şeklinde tasarlanmış iki çeşitten oluşur. Analog kameralarda plaka çözümlemelerinin başarı oranı çok düşüktür. Bundan dolayı da bu kameraların kullanım alanları çok azdır. IP kameralar analog kameralara göre daha kaliteli olduğu ve doğruluk oranları daha yüksek olduğu için pek çok yer tarafından daha çok tercih edilir.
Plaka Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Plaka tanıma sistemleri ülkemizde en çok şehirlerin giriş çıkışlarının olduğu otoyollarda, otogarlarda, otoparklarda, gişelerde, köprülerde, üniversitelerde, sınır kapılarında, otellerde, hastanelerde, hava alanlarında ve alışveriş merkezi gibi çok sayıda farklı yerde kullanılırlar.
PTS’lerin kurulumu yapılırken kameranın kurulumunun yapılacağı yer ve kameranın hangi açıda olduğu çok önemlidir. Aynı zamanda kullanılan kameralar yüksek çözünürlüklü bir özelliğe sahip olmalıdır. Kamera açısı düzgün ayarlanmadığı zaman, görüntü kalitesi net değilse ya da veri tabanı sağlam olmadığı zaman plakalar net bir şekilde okunamaz.