EğitimPlankote Nedir, Nasıl Hazırlanır? Plan Kote Ne İşe Yarar?

Plankote Nedir, Nasıl Hazırlanır? Plan Kote Ne İşe Yarar?

13.09.2022 - 01:41 | Son Güncellenme:

Bir projenin uygulanması ve yapılması sırasında projenin yapılacağı arazinin topografik durumunun ölçülmesine denir. Bu ölçümler ise, harita yapımı için gerekli olan ölçmelerle aynı hassasiyet ve ölçüm tekniği açısından da farklılıklar gösterir. Plankote nedir, nasıl hazırlanır sizler için derledik.

Plankote Nedir, Nasıl Hazırlanır Plan Kote Ne İşe Yarar

Plankote; yapıların inşa edilmesi planlanan arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları da içinde kapsayan haritalara denir. 

Haberin Devamı

 Plankote Nedir?

 Plankote, projelere altlık teşkil etmek için hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları da kapsayan çeşitli haritalardır. Harita mühendisleri tarafından değişik ölçme yöntemleri sayesinde hazırlanan, arazinin topografik yapısını da gösteren bir çeşit harita türüdür. 

 Plankote Nasıl Hazırlanır?

Kutupsal koordinat ölçme yöntemi ve trigonometrik yükseklik ile: bu yöntem ile her 3-5 metrede bir arazinin bazı yöntemlerle kotlarının hesaplanması, alınması ve uygun bir ölçekte çizilmesidir.

Karelajlı plankote: Bu yöntem sayesinde arazi hassasiyet kriterine göre her 3-5 metrede bir çakılmış olan kazıklarla da kare ağına bölünür. Daha sonra ise, bu kare ağında geometrik nivelman gerçekleştirmek sureti ile her bir kazığın mm hassasiyetinde olan kot değerleri hesaplanır.

Haberin Devamı

Plan Kote Ne İşe Yarar?

 Plankote, pek çok mühendislik projelerine altlık teşkil etmek için hazırlanan, arazinin topografik durumu ile birlikte bütün detayları da içinde kapsayan haritalardır. Bu arazinin belirli başlı aralıklarla, sistematik bir şekilde kotların belirlenmesi için yapılan çalışmalar ve sonuç ürün olarak ortaya çıkan, ölçekli ve kotlu krokidir.