EğitimPisagor Bağıntısı Nedir? Kısaca Pisagor Bağıntısı Konu Anlatımı

Pisagor Bağıntısı Nedir? Kısaca Pisagor Bağıntısı Konu Anlatımı

19.05.2021 - 03:29 | Son Güncellenme:

Bir üçgende kenarların miktarını bulabilmek için belli bir formül üzerinden işlem yapılır. Bu bağıntı ise pisagor bağıntısı şeklinde ifade edilir. Peki pisagor bağıntısı nedir? Kısaca pisagor bağıntısı konu anlatımı üzerine merak edilen bilgiler.

Pisagor Bağıntısı Nedir Kısaca Pisagor Bağıntısı Konu Anlatımı

Geometri açısından en önemli formüllerden biri olarak pisagor bağıntısı öne çıkar. Hatta geometride birçok farklı işlem konusunda problemin temeli olarak da ifade etmek mümkündür. Bu yüzden mutlaka farklı şekiller üzerinden geometri hakkında çözüm yapabilmek için, pisagor bağıntısının bilinmesi gerekir.

Pisagor Bağıntısı Nedir?

Sabit bir formülü bulunan pisagor bağıntısı, üçgen üzerinden ele alınan işlem doğrultusunda oluşturulmuştur. Herhangi bir dik üçgendeki dik kenarların karesinin toplamı hipotenüsü verir. Daha doğrusu bu toplam hipotenüs uzunluğunun karesine eşittir. Ele alınan bu formüle ise pisagor bağıntısı denir. Matematiksel açıdan ele alındığı vakit ise şu şekilde hesaplanır; Bir üçgenin dik kenarlarına, ‘a ve b’ geldiği vakit, hipotenüs ise, ‘c’ olduğunda formül şudur;

a² + b² = c²

Bu şekilde bir üçgenin dik kenarları ile beraber hipotenüs sonucu bulunur. Geometride temel olarak alınan bu formül ise pisagor bağıntısı olarak ifade edilmektedir. Üstelik sadece üçgen değil aynı zamanda kare ya da birçok farklı geometrik şeklin kenarını bulabilmek için kullanılır.

Kısaca Pisagor Bağıntısı Konu Anlatımı

Pisagor bağıntısı hem geometrik hem de normal matematik işlemleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Bir dik üçgenin dik kenarlarının karelerinin toplamının, hipotenüs uzunluğunun karesine olan eşitliğine pisagor bağıntısı denmektedir. Bu formül üzerinde bir üçgen üzerindeki herhangi bir kenarı kolayca bulmak mümkündür. Özellikle yukarıda verilen sabit formül eşliğinde, üçgenin bilinmeyen kenarını hesaplamak mümkün.

Pisagor bağıntısı ile beraber sadece üçgen kenarları değil, aynı zamanda açıları da bulmak mümkün. Örneğin bir üçgenin ikiz kenar olduğu anlaşıldığı vakit iki kenar açılarının 45 derece olduğu ortaya çıkar. Aynı zamanda üçgenin sabit açı miktarları da yine belirli sabit kenarları üzerinden hesaplanmaktadır. O yüzden mutlaka pisagor bağıntısı, sabit formülü üzerinden iyi bilinmeli ve akılda tutulmalıdır. Özellikle de öğrencilerin işlem noktasında büyük kolaylık elde etmesine olanak verir.

 

Yazarlar