24.02.2021 - 14:54 | Son Güncellenme:
PISA OECD örgütü tarafından 15 yaşındaki çocukların derslerine ve hayatlarına göre yapılan değerlendirme sınavıdır.
PISA Nedir? Neyi Ölçer?
PISA uluslararası öğrenci değerlendirme programının kısaltmasıdır. 15 yaşındaki öğrencilere yapılan PISA dünya genelindeki aynı yaştaki insanları farklı açılardan ölçme ve değerlendirmeye almaktadır. PISA’nın amacı genç yaştaki insanların okulda öğrendiklerini aile yaşantılarını ne derecede uygulayabildiklerini anlamak amacı ile yapılmaktadır. PISA Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün araştırması olarak yapılmaktadır.
PISA 15 yaşındaki öğrencilerde matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerilerini ölçmektedir. PISA dersler dışında öğrencilerin aile hayatlarını, öğrencilerin kendileri ile ilgili görüşlerini, okul ortamlarını ve motivasyonlarını da değerlendirmeye almaktadır. PISA da kullanılan okuryazarlık kavramı öğrencilerin potansiyelini ölçmekler ve topluma yararlı bir insan olması ile ilgilidir. Okuryazarlık kelimesi öğrencinin bulma bulduğu şeyi kullanma ve kabul edip değerlendirmesini anlatmaktadır.
Pisa Sınavına Kimler Girebilir?
PISA sınavı uluslararası bir örgütün yapmış olduğu araştırma olduğu için insanlar kafasına göre PISA sınavına girememektedir. PISA sınavı 3 yılda bir 15 yaşındaki öğrencilere yapılmaktadır. 15 yaşında öğrenci bulunduran her okul PISA sınavına girebilmektedir. PISA sınavına girmek için okulun başvuru yapması gerekmektedir. 15 yaşında öğrenci bulunduran her okul branşı fark etmeden PISA sınavına katılabilmektedir. Spor liseleri, imam hatip liseleri, Anadolu liseleri ve Fen liseleri araştırmaya katılabilmektedir. Ülkemizde 3 yılda bir genellikle nisan ayında PISA sınavı yapılmaktadır