EğitimPiksel Nedir, Ne İşe Yarar? Piksel Kaybı Neden Olur?

Piksel Nedir, Ne İşe Yarar? Piksel Kaybı Neden Olur?

09.03.2021 - 15:47 | Son Güncellenme:

Ekrandaki bir görüntünün en küçük üçlü nokta grubu piksel olarak adlandırılır. Piksel, İngilizce resim anlamına gelen picture kelimesinin kısaltılması olarak kullanılır. Piksel nedir, ne işe yarar? Piksel kaybı neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Piksel Nedir, Ne İşe Yarar Piksel Kaybı Neden Olur

Renkli görüntülerde bir rengin meydana gelmesi için üç ya da dört rengin kullanılması gerekir. Kullanılan renkler; sarı, mavi, eflatun, kırmızı, yeşil ve siyahtır. Piksel, görüntünün en küçük birimine verilen isimdir. Piksellerin yan yana gelmesi ile de görüntü meydana gelmektedir.

Piksel Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzde bilgisayar, televizyon, telefon gibi pek çok elektronik cihaz kullanırız. Bu cihazların hepsinin bir ekranı vardır. Piksel ismi verilen yapı, insan gözünün ekranda ayırt edebileceği en küçük birimdir. Pikseller, mavi, yeşil ve kırmızı renklerdeki alt piksellerden oluşur. Fakat bu alt pikseller insan gözü ile ayırt edilemez.

Piksel İngilizcede nokta olarak geçer. Ancak aslında pikseller kare olarak görünmektedir. Video, yazı ve fotoğraf gibi dijital ekranlardaki görüntüler piksellerin farklı şekillerde dizilimi ile meydana gelmektedir.

PPI, inç başına düşen piksel sayısına verilen isimdir. Bunun yanında piksel yoğunluğu ismi ile de bilinmektedir. PPI değerinin yükselmesi ile ekrandaki görüntünün çözünürlüğü de çok yüksek olmaktadır. Fakat bazen bu piksel yoğunluğu sayılarında yanıltıcı davranılabilmektedir.

Piksel Kaybı Neden Olur?

Piksel kaybı, kırmızı, mavi ya da yeşil olan alt piksellerin tamamen kapatıldığı ve ekranda siyah bir noktanın oluşmasına verilen isimdir. Bazen ekranlarda bir pikselin tek renkte kaldığını fark edersiniz. Bu duruma ise sıkışmış piksel ismi verilmektedir.

Sıkışmış pikseller çoğu zaman geçicidir, normale dönmektedir. Bir piksel öldüğünde ise siyah olarak görülmektedir. Piksel kaybı donanımsal bir problemdir. Çoğunlukla bu durumu cihazın üretim hatası sebebi ile olmaktadır. Piksel kaybının anlaşılması için ekranın düz bir renge getirilmesi gerekir.

 

Yazarlar