05.04.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:
İki boyutlu veya üç boyutlu cisimlerin uzaklık yakınlık durumlarına göre küçük, büyük ya da soluk görülmesi perspektif alanının konusuna girmektedir. Özellikle çizim işlemi yapanların üç boyutlu cisimleri kağıt ortamına dökerken kullandığı yöntem perspektif yöntemidir. Perspektifin ana kuralı yakın cisimlerin daha büyük ve ayrıntılı görünmesidir.
Perspektif Çeşitleri Nelerdir?
Oran ve ölçü sanatı olarak bilinen perspektif alanının iki farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar çizgi perspektifi ile renk perspektifidir. Çizgi perspektifleri, paralel olarak ilerleyen çizgilerin sonsuzda küçülerek bir noktada birleşmesi iken renk perspektifi ışıkların değişmesi ve cisimlerin uzaklaşmasına göre renginde yaşanan değişiklikleri içerir. Perspektif alanında ufuk çizgisi, esas nokta, ufuk düzlemi ve kaçış noktaları gibi kullanılan terimler bulunmaktadır.
Perspektifin Kullanım Alanları
Perspektif ilk akla gelen hali her ne kadar resim çiziminde kullanılan bir teknik olarak bilinse de aslında birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Mimarlıktan mühendisliğe, haritalamadan uzay bilimlerine pek çok alanlarda perspektif sanatı kullanılmaktadır. Fotoğrafçılık sanatını icra edenler Photoshop programını kullanırken perspektif sanatına başvurmaktadırlar.
Heykel sanatı ile uğraşan sanatçılar ise eserlerini dizayn ederken yine bu sanattan yararlanırlar. Ayrıca tuvallere manzara resim çizimlerinde de yine perspektif sanatı kullanılır. Bu sanatın kullanılmaması ya da kurallarına dikkat edilmemesi durumunda yapılan resmin uyumsuz görünürlüğünü ya da icra edilen işin acemiliğini ortaya çıkarabilir. Bu bağlamda perspektif önemli bir konudur.