EğitimPeriodontoloji Nedir, Neye Bakar? Periodontoloji Tedavisi Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?

Periodontoloji Nedir, Neye Bakar? Periodontoloji Tedavisi Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?

01.06.2021 - 02:02 | Son Güncellenme:

Periodontoloji, dişlerimizi çevreleyen dokuların kısacası diş köklerini ve diş etleri çevreleyen kemiğin hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalına denir. Bu bilim dalında doktorasını tamamlamış ve uzmanlığını almış olan kişiler ise, diş eti hastalıkları uzmanı yani periodontolog (periodontist) unvanı alır. Periodontoloji nedir, neye bakar? İşte, tüm detaylar.

Periodontoloji Nedir, Neye Bakar Periodontoloji Tedavisi Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer

Periodontoloji, dişlerini ve diş etlerini çevreleyen ana tabakada meydana gelen rahatsızlıkları inceleyen ana bilim dalıdır. Diş etleri, farklı şekillerde belirtiler göstererek çeşitli hastalıkların da habercisi olabilir. Diş etlerinde şişme ya da kanama gibi şikayetler görüldüğü zaman gerekli tedaviyi uygulayacak olan diş hastalıkları birimidir.

Periodontoloji Nedir, Neye Bakar?

Diş eti rahatsızlıkları insanları tek bir noktada rahatsız etmez. Dişlerin etrafından çok hassas sinir uçları ve tüm vücudu etkileyecek olan güçlü bir yapısal bağ bulunur. Dişi ile sorun yaşayan insanlarda genel bir hastalık haline rastlanır. Çünkü diş ağrısı, genel anlamda boyun, baş ağrıları ile tüm vücudun genel işleyişini önemli ölçüde etkileyecek bir etkiye sahiptir.

Basit bir diş ağrısı denilerek ertelenen her diş tedavisi daha sonra ise, diş etlerinde kalıcı hasara ve dişin kökünde oluşabilecek pek çok geri dönüşü olmayan zarara yol açarak diş kaybına kadar yol açabilir. Bu süreçte ise, uzun süreli yaşanan iltihaplanmalar ve bunun verdiği genel bir huzursuzluk hali kişinin normal hayatında yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir etkendir.

Periodontoloji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıkları ilk başta doktor muayenesi sonucunda istenen ağız içinde çekilen röntgen sonucunda tespit edilir. Röntgen ile diş etinin çekilme ve diş kökleri ya da normal boyutlardan daha büyük olduğu gözlemlenir. İltihaplı doku varsa bunun hangi bölgelerde olduğu tespit edilir. Diş plakları ise, zamanla daha fazla yer kaplayarak dişin kökünü tamamen çevreler.

Periondontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Her diş eti rahatsızlığı için tedavi süresi değişiklik gösterir. Ortalama olarak 66 ay gibi bir süre içinde tamamlanan kontrol süreleri ileri aşamadaki diş eti hastaları için 2 aya kadar işlem süresini azaltır.