25.03.2021 - 13:55 | Son Güncellenme:
Peptit, Yunanca bir kelimedir. Küçük sindirilenler anlamında, amino asitlerin birbirine bağlanması şeklinde tanımlanmaktadır. Her kolajen içerisinde üç adet kolajen peptit içermektedir.
Peptit Nedir, Ne Demektir?
Kolajen peptit, peptitin diğer adıdır. İkisi de aynı şeyleri ifade etmektedir. Bu proteinler yaşlanma ile birlikte vücudun kolajen miktarındaki artışı sağlamaya yaramaktadır. Genç yaşlarda vücutta fazla miktarda kolajen bulunduğu için cilt taze ve parlak görünmektedir. Ancak zaman geçtikçe yaşlanma ile birlikte bu proteinlerin azalması ile birlikte vücutta, çizgiler, kırışıklar ve cilt tonlarında bozulmalar meydana gelmektedir. Kolajen peptitler vücutta kendiliğinden bulunmakta olan proteinlerdir.
Peptitler, vücudun büyük bir kısmında bulunmakta olup, çevresel faktörler sonucunda da azalma yaşayabilirler. Bu olumsuzluklar, hava kirliliği, sağlıksız beslenme, düzensiz uyku, vitamin eksiklikleri gibi olumsuzluklardır. Bu proteinin eksikliği genelde erken yaşlanma ile sonuçlanmaktadır.
Kolajen Peptit Ne İşe Yarar?
Peptit özellikle vücutta yirmili yaşlarda daha çok üretilmektedir. Uzmanlar yaş ilerledikçe bu proteinin dışarıdan alınmasını tavsiye etmektedirler. Deri hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin daha canlı ve taze görünmesini sağlayan kolajen peptitlerin ham maddeleri kolajendir.
Kolajenlerde de aminoasit bulunmaktadır. Özellikle balık ve sığır derilerinde çokça bulunur. Besin olarak ise narenciyelerde, yeşil yaprakları bulunan sebzelerde, avokadoda, yumurtada ve sakatatlarda bu protein bulunmaktadır. Sakatatlardan kelle paça, işkembe, ilik ve kemikli etler kolajen peptit içermektedir.