EğitimÖzgül Ağırlık Nedir? Formülü Ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Özgül Ağırlık Nedir? Formülü Ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

08.06.2021 - 16:20 | Son Güncellenme:

Fizik alanında kullanılan terimsel ifadelerle cisimlerle ilgili yapılan işlemlerde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle maddenin mevcut ağırlığına yönelik işlemler temel fizik problemlerinin çözüme ulaştırılması adına büyük önem taşır. Maddinin birim hacim ağırlığını hesaplarken bazı formüller kullanılır. Peki Özgül ağırlık nedir? Formülü ve hesaplama yöntemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Özgül Ağırlık Nedir Formülü Ve Hesaplama Yöntemleri Nelerdir

Özgül ağırlık birim hacmin ağırlığı ya da özgül ağırlık şeklinde de tanımlanan bir kavramdır. Maddelerin birim hacminin ağırlığının ifade edilmesi için özgül ağırlık ifadesi kullanılır.

Haberin Devamı

Özgül Ağırlık Nedir?

Özgül ağırlık maddelerin birim hacmi hesaplanırken mevcut hacimlerine dair ağırlıklarını tanımlarken tercih edilen bir ifadedir. Gr-ağırlık türündeki birim sisteminin kullanıldığı özgül ağırlık kavramı gr/cm3 şeklinde yazılmaktadır. Gama sembolü ile gösterilen özgül ağırlığın sembolü ise y harfidir. Temel elementlerden biri olan suyun özağırlığı ise 9807 N/m3 olarak bilinmektedir. Başka bir ifadeyle 62.43 lbf/ft3 şeklinde de farklı bir birimsel tanımlama yapılabilmektedir.

Özgül Ağırlığın Formülü Nedir?

Özgül ağırlığı formülü y = p.g şeklindedir. Bu ifade anlatılmak istenen özkütlenin yerçekimi ivmesiyle çarpılması şeklindedir. Özkütle hesaplanırken kg / m3 şeklinde işlem yapılır. Yerçekimi ivmesinin hesaplanması ise m/s2 şeklindedir.

Haberin Devamı

Özgül Ağırlık Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Özgül ağırlığın hesaplanması için şu formülden yararlanılır;

GE yani (pr) = p harfiyle ifade edilen madde bölü p0 referansı formülü uygulanılır. P maddesinin formüldeki karşılığı madde yoğunluğu şeklindedir. P0 referansı ise referans malzemesinin yoğunluk miktarıdır. GE de özgül ağırlığın farklı bir ifade ile tanımlanma şeklidir.

Maddelerde (sıvı veya katı) malzemeler arası yoğunluğun hesap edilmesi için Arşimet kuralı uygulanır. Arşimet kuralında tercih edilen ölçüm cihazının adı ise piknometre olarak bilinmektedir. Piknometre ile katı ve sıvı cisimlerin yoğunlukları hesaplanabilir ve bu amaçla özgül ağırlığa yönelik çıkarsamalarda bulunulabilir.