EğitimÖzel şartlara dikkat edin

Özel şartlara dikkat edin

25.07.2024 - 20:00 | Son Güncellenme:

Tercih listesi hazırlarken kılavuzdaki özel şartları iyi inceleyin. Çünkü eğer kazandığınız bölümün şartlarını karşılamazsanız, kazansanız dahi kayıt yaptıramayacaksınız.

Özel şartlara dikkat edin

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ- Tercih listesi hazırlarken 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatli incelemek gerekiyor. Aslında merak ettiğiniz soruların tümünün cevabı kılavuzda yer alıyor. Tercihlerde bu yıl da baraj yok. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı hesaplananlar Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde puanı hesaplananlar da Tablo 4’teki lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. Bu yıl sınava 2.8 milyon aday girdi ve üniversitelerde 1 milyon civarı kontenjan var. 24 tercih hakkınız bulunuyor ancak tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Tercihlerinizi yaparken şunlara mutlaka dikkat edin:

Haberin Devamı

Sorumluluk adaya ait

* Kılavuzu iyi inceleyin.

* Tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturun. Çünkü yerleştirme puanınızla girebileceğiniz en üst tercihinize yerleşeceksiniz. Listenizle ilgili son kontrolü yaparken örneğin, altıncı tercihinize girdiğinizde, “Keşke yedinci tercihimi kazanmış olsaydım” demeyeceğinizden emin misiniz? Bu soruyu, her tercihiniz için kendinize tekrar tekrar sorun.

* Kılavuzdaki “Özel Koşul ve Açıklamalar” sütununu iyi inceleyin. Buradaki rakamların açıklamaları kılavuzun sonunda yer alıyor. Orada programın ücretli olup olmadığı, yaş, sağlık, cinsiyet gibi istenen özel şartların yanı sıra vakıf üniversitelerinin ücretleri, burs şartları gibi bilgiler de bulunuyor. Hepsini iyi inceleyin. Çünkü tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların tüm sorumluluğu adaya ait olacak. O nedenle koşullarını tam olarak karşılamadığınız programları tercih etmeyin. Koşulları karşılamadığınız programlara, kazansanız dahi, kayıt yaptıramayacaksınız.

Haberin Devamı

* Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyin. Çünkü gelecek yıl sınava girdiğinizde, Ortaöğretim Başarı Puanınız (OBP) yarı yarıya düşecek, bu da 15 ile 30 puan arasında bir kayıp demek.

* Kayıt süresi içinde tercihlerinizde değişiklik yapma hakkınız var, o tarihten sonra değişiklik yapamayacaksınız. O nedenle tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan emin olun. Tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol edin ve yazıcıdan listenizi alarak saklayın.

Özel şartlara dikkat edin

Kontenjanlar değişti

YÖK, bu yıl devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarını kapattı. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve diyetetik ile bazı temel bilim programlarının da kontenjanlarını düşürdü. Bu durum yerleştirmeleri de etkileyeceği için kontenjanları azalan ya da artan programlara dikkat etmek gerekiyor.

Üniversitelerdeki toplam kontenjanlar, lisans ve ön lisanstaki dağılım gibi rakamsal veriler açıklanmadı ancak rehberlik uzmanı Salim Ünsal’ın kılavuzdan yaptığı hesaplamalara göre bu yıl üniversitelerde toplam 960 bin 249 genel kontenjan var. Okul birinciliği, şehit gazi yakını, depremzede ve 34 yaş üstü kadın kontenjanları da eklenince toplam kontenjan 1 milyon 21 bin; geçen yıla göre 67 bin 709 civarında azalma bulunuyor.

Haberin Devamı

En fazla kontenjan düşüşü Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, İlahiyat, Beslenme ve Diyetetik, İslami İlimler programlarında yaşanırken işletme, yazılım mühendisliği, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, yönetim bilişim sistemleri programları kontenjanı en çok artan programlar arasında yer alıyor.

34 yaş üstü azaldı

* YÖK’ün kontenjanlarının azaltılacağını açıkladığı programlarda düşen kontenjan sayısı şöyle: Beslenme ve diyetetik 2403; mimarlık 1.148, psikoloji 1002; eczacılık 814.

Yine tercihlerde en gözde programlar arasında yer alan hukukta da 1.172 kontenjanın azaldığı görülüyor.

* Kılavuza göre bu yıl şehit, gazi yakını için 3 bin 876 kontenjan ayrıldı, geçen yıla göre 102 kontenjan arttı. Depremzede kontenjanı ise yaklaşık 4 bin azaldı, 19 bin 728 oldu.

Haberin Devamı

* Geçen yıl çok tartışılan 34 yaş üstü kadın kontenjanında 6 bin 500 civarı azalma var. Bu yıl 14 bin 451 kontenjan ayrıldı. ODTÜ, Boğaziçi gibi gözde üniversitelerde ise bu yıl 34 yaş üstü kadın kontenjanı bulunmuyor.

Yazarlar