EğitimOsmanlı Türkçesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kalın, İnce Ve Okutucu Harfler Hangileridir?

Osmanlı Türkçesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kalın, İnce Ve Okutucu Harfler Hangileridir?

22.03.2022 - 15:11 | Son Güncellenme:

Osmanlı Türkçesi, sıklıkla araştırılan dillerden biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan diller arasındadır. Bu bakımdan Osmanlı Türkçesinin ne olduğunu öğrenebilir ve özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Osmanlı Türkçesi nedir, özellikleri nelerdir? Kalın, ince ve okutucu harfler hangileridir tüm detaylarıyla derledik.

Osmanlı Türkçesi Nedir, Özellikleri Nelerdir Kalın, İnce Ve Okutucu Harfler Hangileridir

 Osmanlı Türkçesi, Osmanlıca adındaki bir dildir. Osmanlı Türkçesi, Osmanlı Devletinde yaşayan Türklerin konuştuğu ve yazdığı bir dildir.

Haberin Devamı

 Osmanlı Türkçesi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

 Osmanlı Türkçesi Osmanlı devleti sınırları içinde yaşayan Türklerin konuşma ve yazı dilidir. Osmanlı Türkçesi yoğun olarak Farsça ve Arapça kelimelerden meydana gelmiştir. Bilimsel olarak bakıldığında XIII. yüzyıldan XX. yüzyıla kadar devam eden bir dildir. Osmanlı Türkçesini günümüzdeki Türkçe dilinin geçmişi olarak kabul etmek mümkündür.

 Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça dilinden ihtiyaç duyulan kelimeleri alarak oluşturulmuş bir dildir. Osmanlı Türkçesi yalnızca edebi eserlerde değil sosyal hayatın her alanında da uzun süre kullanılmıştır. Osmanlı Türkçesi dönem olarak üçe ayrılır. Bunlar Eski Osmanlı Türkçesi, Klasik Osmanlı Türkçesi ve Yeni Osmanlı Türkçesi olmaktadır. Osmanlı Türkçesi esas olarak Türkçe anlamına gelir. Osmanlı Türkçesinin en belirgin özelliği Türkçenin cümle alt yapısında Arapça ve Farsça kelimelerin olmasını sağlamasıdır. Osmanlı Türkçesi ilk aşamada daha çok yönetici sınıfının ve eğitimli olan seçkinlerin kullandığı hem yazışma hem de edebiyat dilidir.

Haberin Devamı

 Kalın, İnce Ve Okutucu Harfler Hangileridir?

 Osmanlı Türkçesinde kalın, ince ve okutucu harfler merak edilmektedir. Osmanlı Türkçesindeki kalın harfler hı, sad, dat, tı, zı ve kaf harfleridir. Osmanlı Türkçesinde hem kalın hem de ince olarak kullanılan harfler de mevcuttur. Bu harfler k, t, z, s ve ğ harfleridir. K harfinin kalını kaf, incesi keftir. T sesinin kalını tı incesi te, z sesinin kalını zı incesi ze, s sesinin kalını sad incesi sin, ğ sesinin ise kalını gayın incesi ise gef olarak bilinmektedir.

 Osmanlı Türkçesindeki okutucu sesler (ünlü) merak edilmektedir. Günümüz Türkçesinde bunlar A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü sesleridir. Osmanlı Türkçesinde ise 4 tane okutucu harf vardır. Bu harfler diğer harflerin önüne geldiğinde diğer sesleri ile okutulurlar. Bu sayede hecelerin ve kelimelerin oluşmasını sağlarlar. Osmanlı Türkçesindeki okutucu harfler ا, ه, ی, و harfleridir. ا harfi A sesi ile okunur. ه harfi A ve E sesleri ile okunur. و sesi O, Ö, U ve Ü sesleri ile okunurken ی sesi de I ve İ sesi ile okunur.