26.12.2017 - 11:01 | Son Güncellenme:
Öğrenciler, NASA’dan esinlenerek örnek bir projeye imza attı. Üsküdar SEV Maker Kulübü öğrencileri, 3D printer (3 boyutlu yazıcı) ile akıllı tahtalar (smartboard) için ürettikleri kalemlerle, hem okulda kalem tasarrufu sağladılar, hem de çevre dostu bir kalem üretmiş oldular.
NASA’dan esinlendiler
Öğrenciler, sınıflarda bulunan ve smartboard’larda yazı yazmada kullanılan kalemlerin her ay belli bir miktarda çeşitli nedenlerle bozulduğunu veya kaybolduğunu, sürekli yeni kalem setleri alınması gerektiğini tespit ettiler. Bu sorunun çözümü için yenilikçi bir yaklaşım geliştiren öğrenciler, NASA’nın uyguladığı yöntemle örnek bir proje hayata geçirdiler.
NASA’nın ISS üssüne yıllardır uzay gemileri aracılığıyla malzeme ve yedek parça tedariği yapılıyordu. Ancak 3D printer'in icadından sonra, üretim ve taşıma maliyetlerini düşürmek ve üssün depo sorununu da çözebilmek için farklı bir yöntem geliştirdiler. Uzay görevleri artık anlık gerekebilecek parçaları, uzayda bulunan 3D printer'dan kendileri yapıyorlar.
Çevre dostu kalemler
Üsküdar SEV öğrencileri de bu uygulamadan esinlenerek, smartboard kalemleri kendileri üretmeye karar verdiler. Maker Kulübü öğrencileri, STEM atölyesinde 3D printer ile ürettikleri kalemleri sorunsuz bir şekilde çalıştırmayı başardılar. Aynı zamanda Üsküdar SEV’in eko-okul olması nedeniyle; kalemler, sağlığı zararlı plastik malzemeden değil, doğal bir 3D printer malzemesi olan organik plastik denilen PLA maddesi ile üretildi. Öğrenciler, örnek projeleri sayesinde, hem çevre dostu bir kalem ürettiler hem de kalem tasarrufuyla okul bütçesine katkı sağlamış oldular.