23.05.2021 - 03:55 | Son Güncellenme:
Halk arasında orta oyunu, halk ortasında ve açık alanda oynanan müzikli ve danslı halk tiyatrosu olarak da bilinir. Halk oyunu, pek çok farklı şekilde adlandırılır. Türk tiyatrosunun temeli orta oyunu ile atılmıştır.
Orta Oyunu Nedir?
Orta Oyunu, halkın ortasında ve açık alanda oynanan danslı ve müzikli bir tiyatro çeşididir. ortaoyunu, günümüzdeki Türk tiyatrosunun temelini oluşturmuştur. Orta oyunu doğaçlama bir şekilde ve metinsiz olarak hazırlanan bir tiyatrodur ve ustadan çırağa geçerek aktarılan özel bir sistemi vardır. Eski bir gölge oyunu olarak da bilinen Hacivat ve Karagöz'ün canlandırması olarak kabul edilir.
Orta oyunu halktan ve halkın sorunlarından beslenir. Bu nedenle orta oyunu, içinde bulunduğu halkın ve toplumun sorunlarını eleştirel olarak komedi ile ele alır. Orta oyunu, halk arasında ve açık alanda doğaçlama olarak oynanır. Halktan beslenen ve yine halka mal edilen orta oyunu, zaman içinde tiyatronun Batı etkisi altına girmesi sonucunda ülkemizde eski önemini kaybetmiştir. 1973 yılında son orta oyunu temsilcisi olan İsmail Dümbüllü'nün ölümü ile birlikte orta oyununu da sona ermiştir.
Orta Oyunu Bölümleri ve Özellikleri Nelerdir?
Halkın ortak malı ve anonim olarak kabul edilir.
Dekor ve kostüm ihtiyacı oldukça azdır.
Yazılı bir metne dayanmadığı için doğaçlama bir şekilde oynanır.
Pişekar ve Kavuklu orta oyununun ana kahramanlarıdır.
Başlangıç, fasıl, muhavere ve bitiş bölümlerinden oluşur.
Halkın sorunlarını ele alır.