EğitimOratoryo Nedir, Nasıl Yapılır? Oratoryo Örnekleri Nelerdir?

Oratoryo Nedir, Nasıl Yapılır? Oratoryo Örnekleri Nelerdir?

09.03.2021 - 15:38 | Son Güncellenme:

Oratorya ilk olarak 16. yüzyıl dolaylarında Roma'da ortaya çıkan ve tiyatro ile alakalı bir müzik türüne verilen isimdir. Oratoryo epik, lirik, ya da dramatik şekillerde olabilmektedir. Bu türün motet, kantat, çile ile yakınlığı da bulunmaktadır. Oratoryo nedir, nasıl yapılır? Oratoryo örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Oratoryo Nedir, Nasıl Yapılır Oratoryo Örnekleri Nelerdir

Oratoryo ilk ortaya çıktığı zamanlarda kilise ve tiyatro ile alakalı olan lirik, epik ve dramatik türleri de barındırırdı. Uzun bir metine orkestra ile ses solistleri için yazılmıştır. Bu türde kostüm giymeye gerek yoktur. Sahne düzenine de ihtiyaç duyulmaz.

Oratoryo Nedir, Nasıl Yapılır?

Sahne sanatları ya da müzik ile ilgilenen kişiler oratoryo terimini mutlaka duymuştur. Oratoryo çoğunlukla dini konuların ele alındığı bir sanat türüdür. Bu sanat türünde koro, solo sesler ve çalgı için yazılan müzik vardır. Oratoryo sahnesinde kişilerin kostüm giymesine gerek yoktur. Bunun yanında sahne düzenine de gerek duyulmamaktadır.

Oratoryoda sahnede herhangi bir oyu ögesi bulunmaz. Opera gibi oratoryo da barok döneminden günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmış ve ilk çıktığı zamanlar daha çok kilise etkinlikleri için kullanılmıştır.

Opera ile oratoryo çoğunlukla birbirine karıştırılır. Fakat operada kişiler kostüm ile gösteri yapar ve bunun yanında sahne düzeni de bulunur. Oratoryoda ise konu çoğunlukla dinseldir ve sahne düzeni ile kostüme gerek yoktur.

Oratoryo Örnekleri Nelerdir?

Beethoven, Paisiello, Mozart, Cimarosa, Paer ve Zingarelli, Bach, Gossec, Rigel gibi bestekarların günümze kadar gelmiş olan pek çok oratoryo bestesi bulunur. Ülkemizde de batı tekniğinde yazılmış olan pek çok oratoryo bulunur. Ahmet Adnan Saygun, yunus Emre'den esinlenerek yunus Emre oratoryosu yazmıştır.

Nevit Kodallı, Cahit Külebi'nin bestelemiş olduğu bir şiirin ardından Atatürk oratoryosunu yazmıştır. Bunun yanında Ay'a Güzelleme, 19 Mayıs Oratoryosu gibi örnekler de bulunmaktadır.

 

Yazarlar