EğitimOlay Örgüsü Nedir, Örnekleri Nelerdir? Kısaca Edebiyatta Olay Örgüsü Çeşitleri

Olay Örgüsü Nedir, Örnekleri Nelerdir? Kısaca Edebiyatta Olay Örgüsü Çeşitleri

25.02.2021 - 14:13 | Son Güncellenme:

Her yıl öğrenciler tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de olay örgüsü olmaktadır. Çünkü olay örgüsü temelli pek çok soru ve sorular ile karşılaşılması muhtemel olmaktadır. Genellikle bu sorular Olay örgüsü nedir, örnekleri nelerdir? Kısaca edebiyatta olay örgüsü çeşitleri nedir? Şeklinde soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.

Olay Örgüsü Nedir, Örnekleri Nelerdir Kısaca Edebiyatta Olay Örgüsü Çeşitleri

Olay örgüleri genellikle hikâye, roman veya masallarda geçmektedir. Fakat sık sık sınavlarda öğrencilerin karşısında da çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Olay Örgüsü Nedir, Örnekleri Nelerdir?

Genellikle bir olgu veya bir olayı neden sonuç ilişkileri içinde aktarılmasına olay örgüsü denilmektedir. Pek çok kişi tarafından bir mevzu anlatılırken olay örgüsü kullanılmaktadır. Olay örgüsü gerçekleşmesi için ilk olarak bir mevzu olması gerekir. Devamında giriş gelişme sonuç kısımları işlemelidir. Giriş kısmında daha çok girizgâh yapılır yani genel olarak başlangıçtan bahsedilmektedir. Gelişmede bir tür karışıklık veya zaman ve mekân verilerek detaylı aktarım olmaktadır.

Diğer sonuç kısmında ise genellikle olayın nasıl bağlandığı verilmektedir. En önemli basamak sonuç kısmı olmaktadır. Kıssa veya romanların bazılarında sonuç kısmında ders niteliğinde öğüdüler verilebilmektedir. Örnek vermek gerekirse kırmız başlıklı kız kitabı oldun. Bu kitabın veya hikâyenin ilk giriş kısmında kırmız başlıklı kız ananesine yemek gördüreceği yazar.

Haberin Devamı

Gelişme kısmında kurt kızın yolunu keser ve yemekleri ister. Kız yemekleri vermeyince de nenesinin evini alır ve nenesini yer. Sonuç kısmında ise kız kurdun aslında anneannesi olmadığını anlar. Bu tam olarak bir olay örgüsünü anlatmaktadır.

Kısaca Edebiyatta Olay Örgüsü Çeşitleri

Olay örgüsü çeşitleri oldukça farklı olabilmektedir. Fakat olay örgüsü çeşitleri hikâye, şahit ve ilahi olay örgüsü olmak üzere üç adet olmaktadır. Bu olay örgüleri pek çok işlemde kullanılmaktadır.