EğitimOksidatif Fosforilasyon Nedir Ve Hangi Canlılarda Görülür?

Oksidatif Fosforilasyon Nedir Ve Hangi Canlılarda Görülür?

03.06.2021 - 04:08 | Son Güncellenme:

Bir çeşit enerji üretimi olarak oksidatif fosforilasyon öne çıkmaktadır. Özellikle dünya çapında belli başlı bazı canlılar bu sistemi kullanmakta ve enerji üretimi üzerine süreç sürdürmektedir. Peki oksidatif fosforilasyon nedir ve hangi canlılarda görülür? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Oksidatif Fosforilasyon Nedir Ve Hangi Canlılarda Görülür


Sentezleme olarak da ifade edilebilecek olan oksidatif fosforilasyon, birçok farklı canlı için oldukça önemlidir. Zira enerji üretimi konusunda kimyasal bir reaksiyon üzerinden yaşamın temel yapısını oluşturur. Tabii oksidatif fosforilasyonun hangi canlılarda görüldüğü ve ne olduğu merak edilen konular arasında yer alıyor.

Oksidatif Fosforilasyon Nedir?

Organik moleküller üzerinden ayrılan yüksek enerjili elektronlar ETS aracılığı üzerinden oksijeni aktarılır. Bura reaksiyon sırasında ise ATP sentezlenmesi gerçekleştirilir. Böylece ortaya çıkan ATP sentezlenmesine oksidatif fosforilasyon denir. ATP diğer bir ifade ile birçok canlı için enerji anlamına gelmektedir. Özellikle organik monomerlerin hücre solunum ve parçalanması üzerinden, inorganik maddelerin oksitlenmesi esnasında ETS’den aktarılan elektronların taşınmasındaki ATP sentezlenmesidir.

Oksidatif Fosforilasyon Hangi Canlılarda Görülür?

Yaşamın temel parçaları arasında yer alan oksidatif fosforilasyon, birçok farklı canlıda görülmektedir. Bu konuda oksijenli ya da oksijensiz solunum ve kemosentez yapan canlılardaki büyük çoğunluğu öne çıkıyor. Böylece solunum esnasında etkin bir şekilde ATP üretimi ile enerji sağlanmaktadır. Bu enerji besinlerin sindirilmesi ya da tüketilmesi ile günlük hareketin sağlanması noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

Böylece hayvanlar ile beraber bitkiler üzerinden birçok farklı canlıda oksidatif fosforilasyon öne çıkmaktadır. Belirli bir kimyasal reaksiyon doğrultusunda yüksek enerjili elektronların ETS üzerinden oksijen aktarımı ile ATP sentezi sağlanır. Yani gerçekleştirilen solunum kapsamında ya da kemosentez üzerinden oksidatif fosforilasyon ortaya çıkmaktadır. Özellikle yaşamın devam edebilmesi için belli bir enerji kazanımı noktasında büyük bir öneme sahiptir.