06.04.2015 - 10:47 | Son Güncellenme:
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamaları, öğretmenlere uygulanacak rotasyon ve dershane öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığında (MEB) istihdamına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Meclisten çıkan yasayla 2015 yılı içinde MEB'e 47 bin kadro kullanabilme yetkisinin verildiğini anımsatan Avcı, bu kadrolar için Maliye Bakanlığınca bütçe imkanları ve bütçe dengelerinin gözetildiğini söyledi.
Nisanda atama beklentileri
Milli Eğitim Bakanı Avcı, atanmak için gerekli puanı alamamış öğretmen adayı gruplarının "Nisan'da 10-15 bin, hiç değilse 3 bin atama yapılması" yönünde beklentilerin bulunduğunu, 2014 KPSS sonuçlarıyla daha önce iki öğretmen ataması yapıldığını hatırlattı. Bu atamalarda, bazı öğretmen adaylarının puanları yetmediğinden atanamadığını dile getiren Avcı, puanlama sistemine, "Diyelim ki 100 puan alan aday girdi. Sizin de puanınız 98. Peki 100 ile 98 arasında örneğin 200 kişi var. Siz diyorsunuz ki '250 kişi daha alsanız ne güzel olur'. Çünkü 250 kişi daha alınırsa siz de gireceksiniz. Mesela fizikten 68. sırada olan bir kişi '100 kişi daha alsanız ne olur' diye soruyor, çünkü ilk atama açıldığında 100'ün içinde olduğundan o girecek. Ondan sonraki 68'inci kişiye ne diyeceğiz? Bunun sonu yok" sözleriyle açıklık getirdi.
Bakan Avcı, bazı sosyal paylaşım sitelerinde zaman zaman "Ben 8 senedir atanmayı bekliyorum, atanamadım, onlar da 1 sene bekleyiversinler" şeklinde, "bencilce" yaklaşımlar görüldüğünü belirterek, "O bakımdan işin mantığı, doğrusu, rasyoneli temmuz başında yapılacak KPSS ve alan sınavlarını beklemek ve sonra da ağustos ayında bu atamaları o günün koşullarına, ihtiyaçlarına, branşlarına göre, il dağılımlarına göre yapmak" dedi.
Avcı, ağustos atamalarının her bakımdan daha adil bir yaklaşım olacağını değerlendirdi.
'Öğretmen atamalarında popülist davranmıyoruz'
Öğretmen atamalarıyla ilgili 'Zaten seçim geliyor' argümanlarının da çok kullanıldığını aktaran Avcı, "Böyle bir şey yok. Bugüne kadar ne öğretmen atamalarında ne diğer ekonomik konularda seçim geliyor diye yapmamız gereken bir işi yapmamakla övünüyoruz. Popülist davranmamakla, kendimizi hep öyle takdim ettik. Seçim ekonomisi uygulamayız dedik, uygulamadık" şeklinde konuştu.
Bakan Avcı, "atanamayan öğretmenler" ifadesinin de düzeltilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Siz 'atanamayan öğretmen değilsiniz.' Siz atanabilmek için sınava girmiş fakat atanmak için gerekli puanı tutturamamış olan öğretmen aday adaylarısınız. Sınavda gerekli puanı alamamışsınız" dedi.
'6 yıl kesintisiz çalışma koşulu aranmayacak'
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerde 6 yıl sigortalı olarak çalışan öğretmenlerin MEB bünyesinde istihdamı için çalışmaların hangi aşamada olduğu konusunda da "Yasada, toplam 6 yıl sigortalı çalışmış olanlar müracaat edebilirler' denildi. Kesintisiz 6 yıl değil, girmiş 8 ay sigortalı çalışmış, çıkmış 10 ay sigortalı çalışmış çıkmış, 2 sene sigortalı çalışmış . Bunların hepsini topladığımız zaman 6 seneyi dolduruyorsa prim ödeme, o zaman onlar bu müracaatları yapabilecekler" açıklamasını yaptı.
Rotasyon
Avcı, öğretmen rotasyonu konusunda ise "12 yıl ve fazla, bir yerde görev yapmış öğretmenler, il içinde rotasyona tabii olacaklar. Ondan sonraki yıl 11'e, ondan sonraki yıl 10'a, ondan sonraki yıl 9'a, en son 8 yıla. Dolayısıyla 4 sene sonra 8 yıldan fazla bir okulda görev yapamaz kuralını yerleştirmiş olacağız" dedi.
Tecrübeli öğretmenler doğu ve güneydoğu için özendirilecek
Nabi Avcı, "Tecrübeli öğretmenlerimizi bu bölgelerde (Doğu ve Güneydoğu Anadolu) görev yapmaya özendirecek maddi ve manevi tedbirler üzerinde çalışıyoruz, onu da yakında açıklayacağız" diye konuştu.