17.01.2022 - 01:03 | Son Güncellenme:
Öğrenme güçlüğü diğer bir adı ile disleksi bilgi süreçleri sırasında ortaya çıkan kesinti olarak değerlendirilmektedir.
Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Öğrenme güçlüğü bilgi alma aşamasında yaşanan zorluklar olarak düşünülmektedir. Kişiler bilgiyi alıp işleme aşamasında farklı yöntemler kullanmaktadır. Yazma, okuma, odaklanma, konuşma, dinleme aktiviteleri ile öğrenme süreci devam etmektedir. Ama bu aşamalardan herhangi birinde yeterli olamamak öğrenmeyi sekteye uğratmaktadır. Öğrenme konusunda yaşanan zorluklar kişilerin yaşamdaki başarısı kadar sosyal ilişkilerini de etkilemektedir.
Öğrenme güçlüğü söz konusu olduğunda kişinin zeka seviyesi ile ilgili bir sorunu düşünülmemelidir. Standart veya standart üstü bir bireyde öğrenme güçlüğü yaşayabilmektedir. Ama kişi okuma veya yazılı anlatım söz konusu olduğunda kendini ifade etmekte zorluk yaşayabilmektedir.
Öğrenme Güçlüğü Neden Olur?
Öğrenme güçlüğü olmasının bazı nedenleri olabilmektedir. Yapılan tetkikler ve araştırmalar ile ipuçları yakalanmaktadır. Öğrenme güçlüğü nedenleri;
Kalıtımsal nedenler
Beyinde işlevsel farklılık
Doğum öncesi veya sırasında anne adayının alkol tüketmesi
Oksijen azlığı yaşanması
Prematüre doğum geçmişi olması
Kişilerin yaşadığı çevrenin öğrenme güçlüğü ile bir bağlantısına rastlanmamaktadır.
Öğrenme Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Öğrenme güçlüğü tedavisi öncelikle durum tespiti ile başlamaktadır. Kişilerin disleksi problemi uzman kişilerin gözlemi ve testleri ile başlamaktadır. Psikolog eşliğinde ilerlenen süreçte çocuk, aile ve uzman kişinin birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Çocuğa uygun öğrenme programları ortaya koymak gerekmektedir. Çocuğun güçlü yönlerine odaklanarak güvenini kaybetmesine engel olmak önemli olmaktadır.