EğitimNormalizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Normalizasyon Kuralları Nelerdir?

Normalizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Normalizasyon Kuralları Nelerdir?

11.03.2022 - 14:19 | Son Güncellenme:

Normalizasyon terimi çeşitli iş yerlerinde kullanılan bir tekniktir. Normalizasyon sözcüğünün Türkçe karşılığı ise ayrıştırma demektir. Bilindiği gibi bir şeyi ayrıştırmak demek fazla olandan arındırmak yani kurtarmak demektir. Normalizasyon yani ayrıştırma tekniği bir sisteme dayanarak ve kurallar çerçevesinde uygulanır. Bu teknik sayesinde homojenliğini kaybetmiş malzemeler homojen bir yapı elde eder. Normalizasyon nedir, nasıl yapılır ve normalizasyon kuralları nelerdir tüm detayları ile derledik.

Normalizasyon Nedir, Nasıl Yapılır Normalizasyon Kuralları Nelerdir

Normalizasyon yani ayrıştırma tekniği pek çok işletme tarafından kullanılır. Bu teknik işletmelere kolaylık sağlar. Ürünlerinin takibini yapmada ve ürünlerin homojen bir yapı elde etmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla bu tekniği ve ayrıntılarını bu işten sorumlu olan kişiler çok iyi bilmektedir. 

Haberin Devamı

 Normalizasyon Nedir?

 İşletmelerin bilgileri içerisinde yer alan veri tabanları sütun ve satırdan oluşarak bir tablo meydana getirir. Bu tablonun incelenerek tekrar arındırılması işlemine normalizasyon denmektedir. Bu işlem sayesinde tabloda yer alan ve çok fazla olan sütün ve satırlar az sayıya düşürülmüş olur. Bu sürün ve satırlar alt kümeler şeklinde ayrıştırılır. Bu yüzden de normalizasyon işlemine ayrıştırma ismi verilir. 

 Normalizasyon tekniği Fransız bilim adamı Hubert Francesci tarafından bulunmuştur. Bu sistem bilim adamı tarafından 3 esnek kuralara dayandırılarak entegre edilmiştir. 

 Normalizasyon Nasıl Yapılır?

 Normalizasyon sayesinde veri tabanındaki tekrarlar ortadan kaldırılır. Böylece doğruluk yani tutarlılık da artmış olacaktır.

Haberin Devamı

 Normalizasyon yaparken veri tabanlarındaki seviyeler yani formlar dikkate alınır. Tüm kriterleri eksiksiz olarak yerine getiren form veri tabanından çıkarılmaz. 

 Normalizasyon birinci normal form, ikinci normal form, üçüncü normal form, boyce codd normal form, 4NF ve 5NF normal form aşamaları veri tabanına uygulanarak yapılır

  Normalizasyon Kuralları Nelerdir?

 Her tekniğin her sistemin ve her işleyişin bir kuralı olduğu gibi normalizasyon işleminin de kurallar bütünü vardır. Bu sistem normal form olarak seviyeleri yani kuralları isimlendirir. Bu seviyelerin derecelendirme şekli seviyelerin gereksiz veri tekrarlarını ne düzeyde engellediği ve ne kadar tutarlı olduğuyla ilgilidir.

 Bu bilgiden hareketle seviye yükseldikçe veri tutarlığı da artar seviye düştükçe veri tekrara düşer diyebiliriz. 

 İşte normalizasyon kuralları şöyle sıralanır.

Tekrarlanan gruplar ortadan kaldırılmalıdır. Birinci normal form. 1NF

Kısmi bağımlılar da yok edilmelidir. İkinci normal form. 2NF

Dolaylı bağımlıları da ortadan kaldırmak gereklidir. Üçüncü normal form. 3NF

Diğer işlevsel bağımlılık sorunlarından tabloyu kurtarmak gerekir. Boyce codd normal form. BCNF

Çok değerli bağımlılar ortadan kaldırılmalıdır. Dördüncü normal form. 4NF

Diğer tüm sapmalar da yok edilmelidir. Beşinci normal form. 5NF