EğitimNormal Dağılım Nedir, Özellikleri Nelerdir? Normal Dağılım Neden Önemlidir?

Normal Dağılım Nedir, Özellikleri Nelerdir? Normal Dağılım Neden Önemlidir?

02.12.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:

Normal dağılım, hem teorik hem de uygulamalı derslerde istatistikte kullanılan çok önemli bir dağılımdır. Örneğin, iki farklı (bağımsız) grubun tek bir ölçüme ait ortalamalarının karşılaştırılması amacı için Independent Samples t Test (Bağımsız Örneklem T testi) ya da Mann Whitney U testi de kullanılabilir. Normal dağılım nedir, özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Normal Dağılım Nedir, Özellikleri Nelerdir Normal Dağılım Neden Önemlidir

Normal dağılım istatistiksel bazı analizleri yapmaya karar veren ve istatistikleri yapmadan önce uygulamaya yardımcı bir analizdir.

Haberin Devamı

 Normal Dağılım Nedir?

 Normal dağılım ise, Gauss dağılımı şeklinde de bilinir. Standart normal dağılımda bir veride ortalamanın 0, varyansın da 1 olduğunu durumlarda sağlanır. Eğer elinizde olan verilerin ortalamalarını çizgi grafiği ile gösterirseniz grafiğin orta noktasında bulunan çizginin daha yüksek olduğu, sağ ve sol kenarlara doğru yüksekliğin azaldığı da gözlemlenebilir. 

 Normal Dağılım Özellikleri Nelerdir?

 Sürekli olasılık dağılımları içinde yer alan dağılımların en önemlisi ise, normal dağılımdır. Çünkü günlük hayatta gözlemlenen olaylar bu dağılıma uyar. Bir yatırımın aylık getirileri, boy uzunlukları, üretilen ürünlerin ağırlıkları ve IQ testi sonuçları gibi günlük yaşamdan pek çok örnek bu dağılıma da örnek olarak verilebilir.

Haberin Devamı

 Normal Dağılım Neden Önemlidir?

 Normal dağılım oldukça önemlidir. Normal dağılımın istatistik için çok önemli bir yerinin olmasının asıl nedeni ise, yapılan pek çok gözlem sonucunun, çan şeklinde bir dağılım göstermesi ve çoğu dağılımın denek sayısı arttıkça normal dağılıma daha da yaklaşmasıdır.