EğitimNitrat Nedir, Ne İşe Yarar? Nitratın Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Nitrat Nedir, Ne İşe Yarar? Nitratın Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

18.03.2021 - 02:03 | Son Güncellenme:

Kimyada çeşitli iyonlar bulunmaktadır. Nitrat da bunların arasında yer almaktadır. Nitrat nedir? Nitrat nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Nitrat Nedir, Ne İşe Yarar Nitratın Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir

Nitrat, nitrik asitin tozudur. Su içerisinde kolaylıkla çözünebilme özelliğine sahiptir. Genel olarak tarımda ve bazı yiyeceklerin korunmasında kullanılmaktadır. Yeryüzünde büyük çökertme halinde bulunmaktadırlar.

Nitrat Nedir?

Nitrat, üç oksijen ve bir azot atomundan oluşan nitrik asit tuzu iyonudur. Moleküler ağırlığı 62.0049 olarak verilmektedir. Moleküler geometrisi üçgen şeklinde oluşmaktadır. Oksijen atomları arasındaki 120°’lik açı bulunmaktadır. Çeşitli sektörlerde yardımcı bir madde olarak kullanılmaktadır. İnsanlara ciddi anlamda yardımcı olmaktadır. Bakteri, virüs gibi ortamdan uzaklaştırılması gereken canlıları ortamdan uzaklaştırır. Bundan dolayı gıda sektörünün en büyük yardımcıları arasında yer alır.

Nitrat Nerelerde Kullanılır?

Nitrat, suda yüksek çözünürlük özelliğine sahip olduğu için çeşitli alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. İnorganik ve kimyasal bir madde olarak sınıflandırılmaktadır. Nitrat, tarım alanındaki gübrelerde yoğun olarak kullanılan bir maddedir. Diğer yandan nitrat bazı yiyeceklerin kurulmasında da büyük önem taşımaktadır. Zararlı olan canlıları ortamdan uzaklaştırdığı için bu alanlarda önemli bir madde olarak kullanılmaktadır.