EğitimNazırlık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Nazırlık Sistemi Nedir?

Nazırlık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Nazırlık Sistemi Nedir?

06.03.2022 - 02:29 | Son Güncellenme:

Geçmişten günümüze devletin tepesinde çeşitli unvanlar bulunmaktadır. Özellikle de Türk Devletleri'nde bulunan nazırlık en dikkat çeken kelimelerden bir tanesidir. Nazırlık nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Nazırlık sistemi nedir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Nazırlık Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Nazırlık Sistemi Nedir


Nazırlık kelimesi, Selçuklu ve Osmanlı devletinde çeşitli devlet işlerinden en az birini yürütmekle yükümlü olan kişiye denilmektedir. Nazırlık günümüzdeki bakanlık ile neredeyse aynı olarak bilinir.

Nazırlık Nedir?

Nazırlık kelimesi genel olarak Selçuklu ve Osmanlı devletlerindeki devlet işlerinin en az birinden sorumlu olan kişilere denilmektedir. Nazırlık bir yere bakan ve ya günümüzdeki bakanlık statüsünde bulunan mevki olarak da adlandırılır. Osmanlı Hükümeti zamanında nazırlık günümüzdeki bakanlık şeklinde adlandırılmaktadır. Hükümet nazırları ise hükümetin bakanları olarak bilinmektedir.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Arapça kökenli olan Nazırlık kelimesi çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Nazırlık, Türk tarihindeki devlet işlerinde önemli görevleri taşıyan sisteme denilmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre nazır kelimesi bir yere bakan oda ve ya ev olarak adlandırılır. Nazırlık ise bakanlık olarak da bilinmektedir.

Nazırlık Sistemi Nedir?

Geçmişten günümüze devlet yönetimlerinde pek çok kişi tarafından önemli görevler üstlenmiştir. Özellikle de Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinde devlet işlerinin doğru bir şekilde yürütülmesi için nazırlık sistemine ihtiyaç duyulur. Nazırlık sistemi günümüzün bakanlık sistemi ile aynıdır. Devlet işlerinin planlı ve doğru yürütülmesi için de nazırlık sistemine ihtiyaç duyulur.