02.04.2021 - 13:09 | Son Güncellenme:
Mülkiyet ile zilyet birbirinden farklı iki kavramdır. Taşınır ya da taşınmaz bir eşyaya sahip olana, malik denir. Zilyet ise, bir eşyaya sahip olmasa da onu elinde bulunduran ve kullanan kişiler için kullanılan hukuki bir terimdir.
Mülkiyet Hakkı Nedir?
Mülkiyet hakkı gerçek ve tüzel kişilerin sahip olduğu ayni haklardan biridir. Örneğin kitabını tescil ettiren bir yazar, resmi olarak o kitabın maliki sayılır. Günümüzde çeşitli sektörlerdeki tüm alım satım işlemleri mülkiyet hakkı esas alınarak yapılır.
Kiralamak ve ödünç vermek de maliklerin anayasal hakları arasında yer alır.
Hukukta Mülkiyet Türleri Nelerdir?
1- Özel Mülkiyet:
Kamusal değil kişisel kullanımlar için üretilen tüm taşınır ve taşınmaz mallar özel mülkiyet olarak nitelendirilir. Bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik aletler özel mülkiyete örnek olarak gösterilebilir.
2- Kulüp ve Grup Mülkiyeti:
Taahhütlü ya da taahhütsüz sözleşmelerle şirketlerin sunduğu çeşitli hizmetlerden faydalanma hakkıdır. Örneğin satın alınan bir internet paketi kulüp ve grup mülkiyetidir.
3- Tam Kamusal Mülkiyet:
Tam kamusal mülkiyet, özel mülkiyetten farklı olarak toplumun umumi olarak hak sahibi olduğu alanlardır. Kişiler tam kamusal mülkiyet olarak tanımlanan alanlardan ''istifade'' etme hakkına sahiptir. Yasalar gereği bu alanların sahibi devlet olduğu için kiralama ve devretme gibi haklar söz konusu değildir.
Diğer mülkiyet türleri: İştirak halindeki mülkiyet, global mülkiyet ve paylı mülkiyet.