03.06.2021 - 04:12 | Son Güncellenme:
Molarite hesaplamaları, kimyada sıklıkla kullanılan hesaplamalardan bir tanesidir. Bu nedenle formülünün ve hesaplamalarının iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Molaritenin hesaplanması için bazı değerlerin bilinmesi oldukça önemlidir.
Molarite Nedir?
Bir litre çözünmüş olan çözeltideki mol sayısı molarite olarak isimlendirilmektedir. Molarite formülünde verilen değişkenlerin yerine konulması ile kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Molaritenin doğru bir şekilde hesaplanması için çözünen madde ve mol sayısının çözelti litresine oranının bulunması gerekir.
Buradan molaritenin çözünen maddenin mol sayısının çözeltinin litresine bölümünden elde edildiğini görmekteyiz. Bu nedenle molaritenin doğru bir şekilde bulunabilmesi için mol ile çözeltinin litresinin bilinmesi gerekmektedir. Soruda bu bilgiler verilmiyorsa bunları bulmak adına bir takım işlemler yapılması gerekebilmektedir.
Molarite bulunurken mol sayısının litre sayısına bölümü gerçekleştirilmektedir. Elde edilen sayı bir litre başına düşen mol sayısı anlamına gelmektedir. Bu da molarite olarak ifade edilmektedir. Molarite, çözünen maddenin mol sayısı ile çözeltinin litresi veya çözeltinin hacmi ile arasındaki ilişkiye göre belirlenmektedir. Bu nedenle molarite çözünen maddenin mol sayısının çözeltinin litre şeklindeki hacmine bölünmesi ile de elde edilebilmektedir.
Formülü ve Hesaplanması
Molarite birimi molardır. Bu ifade M olarak gösterilmektedir. M bulunması için formül M=n/V şeklindedir. Buradaki n çözünen maddenin mol sayısı anlamına gelir. V ise, çözeltinin hacmi anlamına gelmektedir.
Molarite, 1 litre kapasitesi bulunan bir çözeltinin içindeki çözünen maddenin mol sayısı anlamına gelmektedir. M= n çözünen / V çözelti şeklinde de ifade edilebilmektedir. V değerinin her zaman litre olarak alınması gerekmektedir. Bu formülden kolay bir şekilde molarite hesaplanması sağlanabilmektedir.