EğitimMoğol İmparatorluğu Nasıl Çöktü? Moğollar Kim Tarafından Yıkıldı?

Moğol İmparatorluğu Nasıl Çöktü? Moğollar Kim Tarafından Yıkıldı?

31.05.2021 - 01:50 | Son Güncellenme:

12. yüzyılda Orta Asya'daki en önemli imparatorluktan birim olarak Moğol İmparatorluğu öne çıkıyor. Oldukça geniş bir bölgeye zamanında hükmeden Moğol İmparatorluğu, farklı sebeplerden dolayı 100 yıl içerisinde yıkıldı. Peki Moğol imparatorluğu nasıl çöktü? Moğollar kim tarafından yıkıldı? İşte bu konuda merak edilenler.

Moğol İmparatorluğu Nasıl Çöktü Moğollar Kim Tarafından Yıkıldı

Türkçe büyük Moğol ulusu olarak da ifade edilen Moğol İmparatorluğu, dönemine göre dünyanın en önemli imparatorluklarından biriydi. Orta Asya'da kurulmuş en önemli imparatorluktan biri olması ile beraber, çok önemli başarılar göstermiş bir ulustur.

Haberin Devamı

 Moğol İmparatorluğu Nasıl Çöktü?

 Moğol İmparatorluğu ya da diğer ismiyle bilinen Moğolistan, dünyanın en çok bilinen hükümdarlarından biri olarak Cengiz Han tarafından kurulmuştu. Kısa zamanda oldukça güçlü bir imparatorluk haline gelen Moğol İmparatorluğu, Orta Asya'da önemli bir bölgeye hükmetti. Ancak taht kavgaları ve yönetim içindeki yaşanan anlaşmazlıklar, imparatorluğun yıkımına sebep olmuştur.

 Moğollar Kim Tarafından Yıkıldı?

 Cengiz Han'dan sonra Moğol İmparatorluğu içerisinde önemli oranda taht kavgaları başladı. Daha sonra yaşanan savaşlara adapte olamayan Moğol İmparatorluğu, doğu ve batı olmak üzere 2 farklı noktaya ayrıldı. Burada özellikle Kubilay Han'ın kurduğu Yuan hanedanlığı yeniden belli bir noktaya ulaşmayı başarmıştı. Ancak yine de Moğol İmparatorluğu'nda olduğu gibi istenilen güç yakalanamadı.

Haberin Devamı

 Bu doğrultuda zaman geçtikçe güç kaybeden Moğollar, Çinli ming hanedanı tarafından1368 yılında tamamen yıkıldı. Üzerinde 1206 ile 1294 yılları arasında çok önemli bir güç olarak Moğol İmparatorluğu ön plana çıkıyor. Ancak taht kavgaları ile beraber ülke içinde yaşanan sinsi planlar sebebiyle, imparatorluk önemli oranda güç kaybetti. Sonunda ise Çinliler ile gerçekleştirilen savaşın ardından Moğol İmparatorluğu tamamen ortadan kalktı. Özellikle de hem Çinliler hem de Anadolu için büyük bir tehlike haline gelmiş önemli bir imparatorluktu.