EğitimMitokondri Nakli Nedir? Mitokondri Nakli Nasıl Ve Kimlere Yapılır?

Mitokondri Nakli Nedir? Mitokondri Nakli Nasıl Ve Kimlere Yapılır?

01.03.2021 - 01:28 | Son Güncellenme:

Mitokondri, hücrenin yapı taşlarından biridir. Hücreye gerekli enerji ve besinleri sağlayan mitokondri, son yıllarda çocuk sahibi olmak isteyen çiftler tarafından da önemsenmeye başlandı. Tıbbın gittikçe gelişmesi ve tedavi yöntemlerinin her geçen gün iyileştirilmesiyle birlikte çocuk sahibi olmak isteyen çiftler artık mitokondri nakliyle hayallerine kavuşabiliyor. Peki mitokondri nakli nedir? Mitokondri nakli nasıl ve kimlere yapılır? İşte bu konudaki bütün detaylar.

Mitokondri Nakli Nedir Mitokondri Nakli Nasıl Ve Kimlere Yapılır

Mitokondri nakli, son yıllarda ülkemizde de gündeme oturan ve kadın yumurtasını gençleştirerek hamile kalma oranını arttıran bir tedavi yöntemidir.

Haberin Devamı

 Mitokondri Nakli Nedir?

 Mitokondri nakli halk arasında "gençlik aşısı" olarak bilinen bir tedavi yöntemidir. Kadınlarda yaşa bağlı olarak ilerleyen dönemlerde çocuk sahibi olmak zorlaşmaktadır. Bunun sebebi kadın yumurtasının yaşa bağlı olarak yaşlanmasına bağlıdır. Yumurta yaşlanmasının esas sebebiyse, hücreye enerji sağlayan mitokondrilerin zamanla DNA bozulmasına uğramalarından kaynaklanır. Tıpta gelinen son nokta, DNA hasarı gözlemlenen yumurtalara, hasarsız ve yaşlanmayan hücre genetiğinin takviye edilmesini sağlamaktadır.

 Mitokondri Nakli Nasıl ve Kimlere Yapılır?

 Mitokondri nakli yaşlanmaya bağlı olarak yumurtalıklarda gelişen DNA hasarını ortadan kaldırdığı için başarıya ulaşan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde kök hücrelerden mitokondri izole edildikten sonra, yumurtalıklardan doku alınmasıyla gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

 Alınan dokular daha sonra özel işlemlere tabii tutularak öncü hücrelerine ayrıştırılır. Böylelikle yumurtanın kendini yenilemesi ve yaşlanmayı tersine çevirmesi sağlanmış olur. Yumurtaların gençleşmesi embriyoların da daha kaliteli olmasını sağlar ve hamile kalma oranı artar.

 Mitokondri nakli risksiz bir işlem olduğu için bu yöntemin uygulamasında herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Menopoza girmiş kadınlar dışında her yaştan kadının başvuracağı bir tedavi yöntemidir. Mitokondri naklinde kişinin gençken rezerv ettiği yumurtalardan da faydalanmak mümkündür. Bu yöntem henüz deneysel bir yöntem olduğu için bu konudaki çalışmalar günümüzde de devam etmektedir.