EğitimMisel Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Misellerin Görevleri Nelerdir?

Misel Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Misellerin Görevleri Nelerdir?

02.12.2021 - 05:09 | Son Güncellenme:

Misel, yüzey kimyası alanında ilgilileri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir örnekle açıklamak gerekirse; sabun çözelti gücü yetmediği takdirde çözünme görülmez. Bu durumda suda daha az çözünen bazı bileşiklerin dağılımı için kullanılır. Bu misel özellikleri sayesinde olur. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Misel Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Misellerin Görevleri Nelerdir


Biyolojik kimya alanındaki tanımı ile misel; dağıtım yapan bir çevrede ultramikroskobik olan küçük hücre parçacıklarının, iyonların ya da atomların daha gevşek bir bağ ile bir araya gelmesi sonucu görülen oluşumdur.

Misel Nedir?

Misel ya da diğer adı ile miçel, koloidal çözeltide dağılma gösteren yüzey moleküllerinin küme oluşturmasıdır. Sulu bir çözelti içerisinde, çözeltide miseller bir çözücü görevi görür. Çözeltileri ayırmak için bir kümelenme sağlar.

Misellerin Görevleri Nelerdir?

Yağ moleküllerinin, çözünme göstermeyeceği ayrı bir sıvı içerisine atıldığı zaman meydana gelen küçük partiküllerin çözülmesini sağlar. Küçük moleküller bir araya gelerek kümelenme gösterir ve su üstüne çıkar. Bu parçaların dağılımı ile yine de homojen bir karışım elde edilmez. Ancak yağ parçalarının dağılımı gerçekleşir.

Moleküllerin en küçük yapı birimi olarak da TDK sözlüğündeki tanımı ile bilinir. Aynı zamanda mantar bitkilerindeki en küçük kümelenmiş parçalar da misel adı ile bilinir. Mantar içerisinde bulunan hif maddelerinin bir araya gelmesi, miseli oluşturur. Aynı yağ çözeltisinde olduğu gibi bu hifler de kümelenme sağlar. İçerisinde yer aldığı mantar yüzeyinde öbek öbek dağılım gösterirler.