31.03.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:
Mevlid, kelime anlamı 'doğum anı' dır. Doğum vakti ve doğum zamanı gibi anlamlara da gelmektedir. Osmanlı kültürünün miraslarından biri olan ancak İslam dinine göre bidat olan bir kutlama şeklidir.
İlk Mevlid Merasimi
Peygamberlerin doğum gününü kutlama adeti Fatımilerden gelmektedir. Fatımiler aslen Şii olan ve ehli sünnet olmayan bir devlettir. İslam dinine çok sayıda hurafe yerleştiren ve Sünni düşmanlığı ile tanınan bir teşkilattır. Özel toplantılarda, düğünlerde, merasimlerde ve benzeri özel durumlarda mevlid okutma adeti Eyyubilere ve oradan İslam dünyasına yayılmıştır. Özellikle Türk devletlerinde adet haline gelmiştir.
Günümüz Mevlid şiirlerinin şairi Osmanlı şairlerinden Süleyman Çelebidir. Aslen Peygamberimiz aleyhisselam'a şiir yazmak veya methiye düzmek, itikadi sınırlar çerçevesinde caizdir. Ancak bunu bayram veya tören haline getirmek bidattir. İslam’da kutlama ve bayram gibi merasimler Kuran ve Sünnet kaynaklı gerçekleştirilir. Belli gün ve gecelerde toplanmak, bu günleri bayram ilan etmek, merasim düzenlemek veya anma programı düzenlemek bidattir.
Mevlid Merasimi Nerede Okutulur?
Günümüzde mevlid merasimleri düğünlerde, nişanlarda, sünnet düğünlerinde, cenazelerde ve benzeri dini organizasyonlarda sıklıkla okutulmaktadır. Mevlid okutmanın başlı başına bir ibadet olduğu sanılmaktadır ancak temelde İslami bir adet değildir.
Günümüzde halen bu adet devam etmektedir. Mevlid Türkçe okutulmaktadır. Okutulan şiirler Süleyman Çelebiye aittir. Methiye, övgü, sevgi ve peygamberin doğum sevinci gibi konular genel anlamda ana temayı oluşturmaktadır.