08.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYSEL BOZAN YILMAZ
AYSEL BOZAN YILMAZ - Liselere Giriş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav, önceki gün 1.2 milyon öğrencinin katılımıyla tamamlandı. Sınav sonrası yorum yapan uzmanlar ve öğrenciler, matematik sorularının zorluk derecesinin çok yüksek olduğuna dikkati çekmişlerdi. LGS, son dört yıldır düzenleniyor ve uzmanlara göre bu sınav, en zoruydu. Öyle ki 13 yaşındaki öğrencilerin çözebileceği nitelikte olmadığı kaydediliyor. Soruların zorluğuyla ilgili tepkilerin yanı sıra sosyal medyada, öğrenci ve veli mesajlaşma gruplarında, “soruların neredeyse bir dersanenin yayımladığı sorularla aynı olduğu” iddası da yeni bir tartışma yarattı.
Yeni soru üretilemiyor
Biz de soruların zorluğu ve benzerliğiyle ilgili konuları, İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday’a sorduk. atematik’te yer alan 20 sorudan 10 sorunun, son 3 yılda yapılan LGS’deki sorulardan ve MEB’in her ay yayınladığı LGS Örnek Sorular’dan aynı senaryo ve aynı görseller üzerine kurularak oluşturulduğuna dikkati çeken İrday, “Bu yılki sorularda tespit ettiğimiz bu durum yurt dışında ve ülkemizde de uygulanan SAT’nin soru benzerliklerini anımsatmıştır” yorumunda bulundu.
“Yılda bir kez yapılan ve 1 milyondan fazla öğrencinin katıldığı, sadece 20 matematik sorusunun yer aldığı bir sınavda daha önceki yıllarda yapılan sınavdaki sorularla veya soru metinlerinin bir kısmının değiştirilerek zorlama yeni soru oluşturma çabasında olunmamalıdır” diyen İrday, şöyle devam etti:
“Bu döngüsel durum devam ettikçe bu durum yayınevlerinin aynı soruları tekrarlayarak yazmaya devam etmelerine, öğrenciler için de soru tiplerini ezberlemeye, soruları okumadan soruda ne verilip ne istendiğini anlamaya çalışmadan çözmeye yönlendirecektir.”
Matematik’teki soruların ÖSYM’nin yaptığı TYT ve ALES sorularına benzemeye başladığını vurgulayan İrday, 13 yaşındaki çocuklar için bu soruların çok ağır olduğunu belirtti ve ekledi: “Bu anlamda Matematik testi matematiksel ilişkilerden yararlanılarak çözülen bir genel yetenek testine doğru evrilmeye başlamış ve sınavın 13 yaşındaki yaş grubuna yapıldığı gerçeğiyle öğrencilerin 1.5 yıldır uzaktan eğitim sürecinde olduğu unutulmuştur.”
CHP iddiaları Meclis’e taşıdı
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması amacıyla verdiği soru önergesinde, LGS’deki şaibe iddialarını sordu. CHP’li Karabıyık, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:
- 2021 LGS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile paralellik gösterdiği bilgileri doğru mudur?
- Hangi alanlarda, kaç soru bu yayınevinin kitapçığı ile paralellik göstermektedir?
- 2021 LGS soruları daha önce herhangi bir alanda yayımlanmış mıdır?
- İptal edilmesi düşünülen soru var mıdır?
- 2021 LGS ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?